Με κακοκαιρία η έξοδος των εκδρομέων της Καθαράς Δευτέρας

Χωρίς να έχουν σύμμαχο τον καιρό ξεκινούν τις εξορμήσεις τους οι εκδρομείς του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, αφού και σήμερα επιμένουν οι βροχές, οι καταιγίδες και τα χιόνια στα ορεινά. Ωστόσο, από το Σάββατο η κακοκαιρία αρχίζει να υποχωρεί και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Αναλυτικά, σήμερα στην Αττική προβλέπονται τοπικές βροχές, πιθανώς σποραδικές καταιγίδες και λίγα χιόνια στην Πάρνηθα. Γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 6 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα βροχής, αλλά και γρήγορη βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στο Θερμαϊκό 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί 6 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στα δυτικά (κυρίως στην Ημαθία – Πιερία) νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς σποραδικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 02 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα βροχών στα νότια, λίγα χιόνια στα ορεινά και γρήγορη βελτίωση.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 04 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα ανατολικά τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στα βόρεια.

Θερμοκρασία: από 03 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά διαστήματα ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 08 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ανεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 με 8 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 08 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι στα δυτικά γενικά αίθριος και βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια με σποραδικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 με 7 μποφόρ.

Δυτ. Ελλάδα: Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο λόγω χιονοπτώσεων

Προβλήματα στις μετακινήσεις έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις σε τμήματα του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς:

  • Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.
  • Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου.
  • Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών.
  • Πούντας – Καλαβρύτων, από το ύψος του 12ου χιλιόμετρου, και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Στην Ηλεία απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ανδρίτσαινας – Επικούρειου Απόλλωνα, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Προυσού, και συγκεκριμένα από το ύψος της Αγίας Παρασκευής έως την θέση «Αραποκέφαλα».

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές επιχειρούν μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι.

Δριμύς ο χιονιάς στη Κεντρική Ελλάδα

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, πάρα πολύ χιόνι έχει πέσει στην Κεντρική Ελλάδα και σε όλους τους ορεινούς όγκους της από το Βελούχι (έχοντας ξεκινήσει από την οροσειρά της Πίνδου) και πιο νότια ως τον Παρνασσό.

Όπως μεταδίδει το ειδησεγραφικό sit, χιόνισε στα βουνά γύρω από τη Λαμία σε υψόμετρο κάτω των 400 μέτρων, εικόνα που δικαιολογεί το πολύ κρύο ακόμη και σε περιοχές που βρέχονται από το Μαλιακό ή το Βόρειο Ευβοϊκό.

Σε όλο το εθνικό δίκτυο τα αυτοκίνητα πατάνε άσφαλτο, ενώ αλυσίδες χρειάζονται σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού δικτύου της Ευρυτανίας (προς Καρδίτσα, Κρίκελλο, Στένωμα, Φιδάκια και Φουρνά) και της ορεινής δυτικής Φθιώτιδας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα