Με κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση αποδεικνύει την “σύνδεση” του με τις 830 μονάδες, με τον γενικό δείκτη να κλείνει σήμερα με κέρδη τελικά, ανατρέποντας το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 833,61 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 833,66 μονάδων (+0,39%) και 825,96 μον. (-0,54%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 23 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 618 χιλ. ευρώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,33%, στις 2.180,81 μονάδες, ενώ στο +0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.150,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 1.079,39 μονάδες.

Αν και κατά την έναρξη της συνεδρίασης εκδηλώθηκαν πιέσεις στο ΧΑ, κυρίως λόγω του αρνητικού διεθνούς κλίματος, σταδιακά οι αγοραστές έδωσαν και πάλι το “παρών”, προκειμένου να μην χάσει ο γ.δ. την “σύνδεσή” του με τα επίπεδα των 830 μονάδων, οδηγώντας τον μάλιστα πάνω από τις 830 μονάδες.

Ειδικότερα, σε ένα περιβάλλον χαμηλής ροής ειδησεογραφίας και καταλυτών, το ΧΑ έδειξε να επηρεάζεται από το αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα, καθώς λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών για τις σχέσεις Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ οι επενδυτές αναδιπλώνονται σε πιο ασφαλή “ύδατα”. Και φυσικά στα μάτια πολλών ξένων κυρίως επενδυτών η ελληνική αγορά δεν είναι μέσα στις αγορές που μπορούν να παράσχουν σταθερότητα και ασφάλεια.

Η αποσύνδεση όμως του ΧΑ από το διεθνές κλίμα λειτούργησε, έχοντας ως υποστηρικτική εξέλιξη το γεγονός ότι η απόδοση στη δημοπρασία 3μηνων εντόκων σήμερα υποχώρησε κάτω του 2%, και πιο συγκεκριμένα στο 1,95%. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,138 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,17 φορές από 1,85 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Ωστόσο, ο κλάδος που βρέθηκε και σήμερα στο επίκεντρο των traders, ο τραπεζικός, έδειξε και πάλι αδύναμος να βοηθήσει την αγορά να ξεπεράσει τον “τοίχο” των 830 μονάδων. Μάλιστα, η Bank of America δήλωσε ότι παραμένει αρνητική για τον ελληνικό κλάδο, δίνοντας σύσταση underperform και στις τέσσερις (Alpha, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank).

Σύμφωνα με την BofA, η τρίτη αξιολόγηση αποτελεί τον επόμενο καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες. Σε συνομιλίες που είχε με επενδυτές είδε ότι υπάρχει αισιοδοξία γύρω από πιθανά re-ratings, ωστόσο προειδοποιεί πως εάν οι τράπεζες πράγματι γίνουν μικρότερες, όπως αναμένει, οι αποτιμήσεις θα εφαρμόζονται σε μικρότερη βάση από ότι εκτιμά η αγορά αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα η BofA δεν εκτιμά ότι το τελευταίο ράλι είναι βιώσιμο καθώς αναμένει ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα προκαλέσει ανανεωμένη μεταβλητότητα. Πάντως διατηρεί την προτίμησή της για την Εθνική Τράπεζα καθώς την θεωρεί πιο αμυντική, ωστόσο την υποβαθμίσει λόγω των αποτιμήσεων.

Επίσης, το ενδιαφέρον της αγοράς να επικεντρώθηκε σήμερα στη μετοχή του Μυτιληναίου, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 3,61%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ 6μηνου. Τα κέρδη του μετασχηματισμένου πλέον ομίλου ανήλθαν στα 80,7 εκατ. ευρώ, υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς, η οποία ανέμενε να μην ξεπεράσουν τα 69 εκατ. ευρώ.

Εκτός του Μυτιληναίος, κέρδη που έφτασαν το 2,3% σημείωσαν οι Grivalia και Motor Oil, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Φουρλής, Aegean, Πειραιώς και ΟΛΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Λάμδα και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, Folli Follie και ΟΤΕ δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις ενδοσυνεδριακές τους απώλειες, κλείνοντας με πτώση 1,95% και 1,09% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν. Χωρίς μεταβολή οι ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Attica Bank και Jumbo.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα