Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έκλεισαν σε θετικό έδαφος την Παρασκευή, λαμβάνοντας ώθηση από μια σειρά μακροοικονομικών ανακοινώσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0.67%, ενώ στο σύνολο της εβδομάδας η άνοδος του διαμορφώθηκε στο 0.2%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax ενισχύθηκε κατά 0.72%, ο γαλλικός CAC 0.74% και ο βρετανικός FTSE 100 0,11%. Στην Ελβετία ο SMI κέρδισε 0.12%.

Κέρδη κατέγραψαν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον FTSE MIB στην Ιταλία να ενισχύεται κατά 0.87%, τον πορτογαλικό PSI να κερδίζει 0.75% και τον ισπανικό IBEX να καταγράφει κέρδη 0.25%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την ευρωπαϊκή μεταποίηση έδειξαν περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας τον Αύγουστο, με Αυστρία, Ολλανδία και Γερμανία να οδηγούν την ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης σκαρφάλωσε στις 57,4 μονάδες τον Αύγουστο από 56,6 μονάδες τον Ιούλιο, επιστρέφοντας στο υψηλό 74 μηνών του Ιουνίου.

Η ισχυρή δραστηριότητα έχει οδηγό την ανάπτυξη στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία. Οι μετρήσεις PMI στην Αυστρία (61,1 μονάδες) και την Ολλανδία (59,7 μονάδες) σημείωσαν υψηλά 78 μηνών, ενώ στη Γερμανία (59,3 μονάδες) ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε σε υψηλό δύο μηνών. Βελτίωση της δραστηριότητας κατέγραψαν επίσης η Ιταλία (56,3 μονάδες), η Ιρλανδία (56,1 μονάδες) και η Γαλλία (55,8 μονάδες).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η οικονομία πρόσθεσε 156.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ενώ η ανεργία αυξήθηκε στο 4,4% από 4,3% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 179.000 θέσεις εργασίας με την ανεργία να παραμένει στο 4,3%.

Αντίθετα, ο μεταποιητικός ISM που ανακοινώθηκε αργότερα σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των 6 τελευταίων ετών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα