Με θετικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για την ένταση στην κορεατική χερσόνησο και οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στα μέσα της εβδομάδας στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 381,95 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 1,4% την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν καταλαγιάσει μετά τις ψύχραιμες δηλώσεις από στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια “ειρηνική λύση” στη διαμάχη με τη Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν την Τετάρτη τις ανακοινώσεις της αμερικανικής Federal Reserve για την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού. Οι αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, παρέχοντας ταυτόχρονα στις αγορές περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της που φτάνει τα 4,5 τρισ. δολ.

Ο γερμανικός DAX 30 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 12.559,39 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε επίσης 0,3% στις 5.229,32 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,5% κλείνοντας στις 7.253,28 μονάδες.

Στην Πορτογαλία ο δείκτης PSI 20 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,6% στον απόηχο της ανακοίνωσης της S&P Global Ratings την Παρασκευή ότι αναβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε BBB-. Η απόδοση στο 10ετές της Πορτογαλίας υποχώρησε κατά 38 μονάδες βάσης στο 2,407%.

Στο ταμπλό ξεχώρισε η Ryanair Holdings PLC με βουτιά 1,9% καθώς η αεροπορική συνεχίζει το σχέδιο, που δρομολόγησε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, για την ακύρωση 40 με 50 δρομολογίων την ημέρα για περίοδο έξι εβδομάδων σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την ακρίβεια.

Στα μάκρο της ημέρας, η Eurostat επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,5% τον Αύγουστο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,2%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός ήταν 1,3%.

Παράλληλα, η γερμανική Bundesbank ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομική ανάπτυξη ενδεχομένως να έχει χάσει ένα μέρος της ορμής της το γ΄ τρίμηνο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα