Με θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών

Να ισορροπήσει εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων κατάφερε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο τελικά έκλεισε με μικρά κέρδη, χωρίς μάλιστα να αναλώσει σημαντικές δυνάμεις για να ανατρέψει το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 784,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 784,94 μονάδων (+0,36%) και 778,42 μον. (-0,47%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 56,35 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,98 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,32%, στις 2.079,52 μονάδες, ενώ στο +0,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.011,67 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,48% στις 1.010,68 μονάδες.

Η αγορά συνέχισε και σήμερα τη συσσώρευση καθώς δεν έχει νέα δεδομένα τουλάχιστον τεχνικά. Πλέον είναι εν αναμονή του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και το ποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε σχέση με την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή όλοι αναμένουν να κλείσει η αξιολόγηση, να εκταμιευτεί η δόση, αλλά το ΔΝΤ να μη συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα αποσαφηνιστούν.

Αυτή είναι η εικόνα που έχουν οι επενδυτές, με την αίσθηση που επικρατεί πλέον να είναι ότι δεν πρόκειται να έχουμε κάποια εξέλιξη που να αλλάζει τα δεδομένα, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου. Και αυτό το σενάριο είναι το επικρατέστερο, αλλά και αυτό που θα καθηλώσει την εγχώρια αγορά στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς απουσιάζει ο ισχυρός καταλύτης που απαιτείτο για να κάνει ο γενικός δείκτης την ανοδική διαφυγή πάνω από τις 800 μονάδες.

Το παραπάνω επιβεβαιώνει σήμερα και η BNP Paribas, η οποία αναφέρει ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να διαφωνούν για τους στόχους της ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι στόχοι είναι πολύ αισιόδοξοι κι έτσι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους από ότι θέλουν να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι. Η διαφωνία αυτή δεν αναμένεται να λυθεί σύντομα.

Επίσης, όπως εκτιμά η Bank of America από την πλευρά της, ο μόνος δρόμος για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο είναι η Ελλάδα να λάβει τα χρήματα τώρα, προκειμένου να καλύψει τις λήξεις του Ιουλίου, και να περιμένει μετά τις γερμανικές εκλογές να γίνουν οι οποιεσδήποτε άλλες διαπραγματεύσεις. Και αυτό παραμένει το βασικό σενάριο της αμερικάνικης τράπεζας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, η πιθανότητα είναι ότι ακόμη και αυτό μπορεί συμφωνηθεί την τελευταία στιγμή, και ίσως και να είναι πολύ νωρίς για να κλείσει η συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup αυτή την εβδομάδα. Άλλωστε, όπως τονίζει, υπάρχουν ήδη συνομιλίες για ένα νέο Eurogroup στις 22 Ιουνίου. Σε ότι αφορά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, αυτή πλέον φαίνεται όλο και πιο απίθανη.

Έτσι, μη έχοντας νέα δεδομένα ανά χείρας, η αγορά έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο -6,97% της ΔΕΗ, η οποία μετρά τις πληγές της από τη από τη μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμύνταιου στη Φλώρινα το Σάββατο το πρωί. Η οικονομική ζημιά για την εταιρεία είναι πολύ μεγάλη και μόνο η αξία του κοιτάσματος λιγνίτη που πιθανόν να μην μπορεί πλέον να εξορυχθεί εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται ο κατεστραμμένος εξοπλισμός.

Αν και το αρνητικό πρόσημο κυριαρχούσε ενδοσυνεδριακά, τελικά στο κλείσιμο βρέθηκαν μόνο οκτώ μετοχές του FTSE 25 σε αρνητικά εδάφη. Η Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 3,57%, η ΕΕΕ υποχώρησε κατά 1,63%, ενώ οι Τιτάν, Motor Oil, Λάμδα, Βιοχαλκο και ΜΕΤΚΑ έκλεισαν με πτώση που ήταν μικρότερη του 1%.

Στον αντίποδα, η Eurobank έκλεισε με κέρδη 4,09%, με τις Τέρνα, Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Πειραιώς να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%, στηρίζοντας το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη. Άνω του +1% έκλεισαν οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ, με τις Folli Follie, Grivalia, Aegean, Alpha Bank, ΟΛΠ, Εθνική, Μυτιληναίο, ΟΤΕ και Σαράντη να κλείνουν με κέρδη μικρότερα του 1%

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα