Θετικές οι οικονομικές και πολιτικές προσδοκίες για τη νέα περίοδο

Μετά από ολιγοήμερες διακοπές, η κυβέρνηση επανέρχεται αύριο σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, διαθέτοντας άλλο ένα δυνατό όπλο στην προσπάθεια βελτίωσης του οικονομικού κλίματος. Η απροσδόκητα διπλή αναβάθμιση της χώρας από την Fitch, που επιβεβαιώνει τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αναμένεται να αποτελέσει θετικό καταλύτη στην αγορά ελληνικών ομολόγων, στο χρηματιστήριο και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Η παραπάνω θετική επίδραση εκτιμάται ότι θα ξεδιπλωθεί σε ορίζοντα μηνών, σε συνδιασμό με τις εξελίξεις στα πεδία της τρίτης αξιολόγησης και των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Η ανάλυση που συνοδεύει την αναβάθμιση του αμερικανικού οίκου δίνει συγχρόνως και πολιτικό «μπόνους» στην κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι ο πολιτικός κίνδυνος είναι πλέον περιορισμένος. Σε αυτή την ανάλυση υποστηρίζεται εμμέσως ότι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2018, όταν ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα στήριξης-σταθεροποίησης και η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια.

Οι διαφαινόμενες δυνατότητες

Υπό το φως των παραπάνω δεδομένων η κυβέρνηση εκφράζει σε όλα τα επίπεδα την ικανοποίησή της, καθώς οι εξελίξεις δικαιώνουν τους χειρισμούς που έγιναν και έχει πλέον την δυνατότητα να καταστρώσει σχέδια μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, απαλλαγμένη από τις ασφυκτικές πιέσεις που αντιμετώπιζε πριν από την τελευταία συμφωνία στο Eurogroup.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και οι θετικές προοπτικές που βλέπουν οι διεθνείς οίκοι στην ελληνική οικονομίας, «αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει αστάθεια» και την εκτίμηση ότι «θα υπάρξουν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης χρέους, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση της Eλλάδας στις αγορές».

Παράλληλα τονίζεται ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σταθερό βηματισμό με στόχο την δίκαιη ανάπτυξη, ώστε ο κόσμος της εργασίας ο οποίος έφερε το κύριο βάρος της κρίσης, να είναι συμμέτοχος στα οφέλη της ανάπτυξης».

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, γεγονός που έχουν υπογραμμίσει ήδη αναλυτές ξένων οίκων, η αξιολόγηση της Fitch αποτελεί καθαρή ένδειξη μεταστροφής των εκτιμήσεων των αγορών για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και αυξανόμενης εμπιστοσύνης στις οικονομικές προοπτικές της.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα