Με θετικά πρόσημα οι ευρωαγορές

Κυριάρχησαν τα θετικά πρόσημα  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με εξαίρεση τις μετοχές ορισμένων σούπερ μάρκετ που επλήγησαν από την απρόσμενη ανακοίνωση της Amazon για εξαγορά της Whole Foods Market, σε μια συμφωνία ύψους σχεδόν 14 δισ. δολαρίων.

Ο μοναδικός κλάδος που έκλεισε στο “κόκκινο” ήταν οι καταναλωτικές υπηρεσίες, καθώς αθροιστικά οι λιανοπωλητές τροφίμων και φαρμάκων συσσώρευσαν απώλειες σχεδόν 4%, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Ωστόσο, ο Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 388,60 μονάδες, διακόπτοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο ημερών.

Ένα σημαντικό “λιθαράκι” στη σημερινή άνοδο των ευρωαγορών έβαλε το ελληνικό χρηματιστήριο που χαιρέτισε τη συμφωνία του Eurogroup με κέρδη 0,8%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,5%, στη δεύτερη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,48% στις 12.752,73 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,88% στις 5.263,31 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,6% στις 7.463,54 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,45%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,56%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις πειστικής ανοδικής τάσης των τιμών.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της ολλανδικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Royal Ahold Delhaize βυθίστηκε 9,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το Μάιο του 2003. Στο Λονδίνο, η μετοχή της Tesco υποχώρησε 4,9%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα