Με εμπόδια συνεχίζονται οι έρευνες για ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές

Ο Δικηγόρος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου να εμποδίσει τους Αμερικανούς εισαγγελείς από το να αποφασίσουν ποια συγκεκριμένα από τα υλικά που κατασχέθηκαν από τον προσωπικό του συνήγορο μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι έρευνες που διεξήχθησαν τη Δευτέρα στην οικία και το γραφείο του Μάικλ Κόεν έγιναν έπειτα από εντολή του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο διερευνά εάν το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ συνήργησε με τη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν, η Τζοάνα Χέντον, μία εκ των δικηγόρων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, είπε ότι ο μεγιστάνας έχει «υψηλά» και «σημαντικά» συμφέροντα τα οποία διακυβεύονται.

Από την πλευρά του ο Τομ Μακέι, ομοσπονδιακός εισαγγελέας, απάντησε ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης κι ότι το συμφέρον του βάσει του απορρήτου δικηγόρου – πελάτη δεν «είναι διαφορετικό» από οποιουδήποτε άλλου πολίτη.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία προγραμματίστηκε αφού οι δικηγόροι του Κόεν ζήτησαν να τους επιτραπεί να αποφασίσουν ποια έγγραφα σχετίζονται με την έρευνα του Μιούλερ.

Ο Κόεν επιδιώκει την έκδοση προσωρινών περιοριστικών μέτρων αναφορικά με τις έρευνες στο σπίτι και το γραφείο του από πράκτορες του FBI σήμερα, δήλωσε νωρίτερα ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η έκδοση μιας τέτοιας εντολής θα εμπόδιζε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το υλικό που κατασχέθηκε, σύμφωνα με ένα πρόσωπο προσκείμενο στην έρευνα.

Οι έρευνες της Δευτέρας προκάλεσαν εκ νέου την οργή του Τραμπ, ο οποίος έχει αποκαλέσει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα «κυνήγι μαγισσών». Μετά τις έρευνες, ο Αμερικανός πρόεδρος ενέτεινε τις επιθέσεις εναντίον της έρευνας του Μιούλερ προτού δηλώσει χθες ότι συνεργάζεται με τις αρχές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα