Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σήμερα έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, αλλά χωρίς να ξεφύγει από τη στενή ζώνη των 820-825 μονάδων, στην οποία συσσωρεύει το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,02% στις 822,62 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 819,86 μονάδων (-0,35%) και 827,66 μον. (+0,59%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 83,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,16%, στις 2.161,14 μονάδες, ενώ στο -0,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.095,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,63% στις 1.009,68 μονάδες.

Οι αντίρροπες δυνάμεις, η μεταβλητότητα και το επιλεκτικό trading είναι η κανονικότητα της εγχώριας αγοράς τις τελευταίες ημέρες, με την αγορά να επιδίδεται σε μια διακριτική αναπροσαρμογή χαρτοφυλακίων, δεδομένου του ότι οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη χάραξη κατεύθυνσης απουσιάζουν.

Από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου έχει εγκαινιαστεί μια νέα περίοδος στασιμότητας και αναμονής, με την αγορά να μη διαθέτει κάποιο καταλύτη που θα την επηρεάσει. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλά χαρτοφυλάκια να προχωρήσουν σε ενθυλάκωση αρκετών κερδών, σε επανατοποθέτηση, αλλά και σε αλλαγές της δομής τους, με βάση αυτή τη φορά τις προοπτικές των ίδιων των τίτλων.

Πάντως, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, σταδιακά έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ένα νέο “αφήγημα”, αν και αυτό δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Το νέο αφήγημα είναι αυτό της δοκιμαστικής εξόδου της χώρας στις αγορές, η οποία θα λάβει περισσότερο συμβολικό, παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.

Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δανειστών που παρευρίσκονται στην Αθήνα για το εν εξελίξει συνέδριο του Economist ανέφεραν εμμέσως, πλην σαφώς, ότι η χώρα έχει “επιστρέψει” στο 2014, στην περίοδο πριν την έξοδο στις αγορές που είχε πραγματοποιηθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Τα μηνύματα που δίνονται στη “στρογγυλή τράπεζα” του Economist έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο ήδη.

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε θετικό έδαφος, το τελικό -3% της Εθνικής και το -2,83% της Πειραιώς άσκησαν πιέσεις στην αγορά. Απώλειες 2,49% σημείωσε και η Τιτάν, ενώ στο -1,30% έκλεισε η Jumbo και στο -1,15% η Eurobank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι Folli Follie, Alpha Bank, ΟΛΠ και Βιοχαλκο.

Στον αντίποδα, η Ελλάκτωρ σημείωσε άλμα 5,80%, με τις κυβερνητικές δηλώσεις περί επέκτασης της Αττικής Οδού να λειτουργούν θετικά στον τίτλο, με τις Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο 3,23% και 3,90% αντίστοιχα. Στο +2,20% έκλεισε η Μυτιληναίος, η Aegean και τα Ελληνικά Πετρέλαια σημείωσαν κέρδη 1,71% και 1,59% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Motor Oil, Grivalia, ΕΕΕ, Σαράντης, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα