Με αρνητικά πρόσημα άρχισε η εβδομάδα στην Ασία

Με αρνητικά πρόσημα ξεκινούν την εβδομάδα οι ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν – χωρίς επιτυχία – να αποστασιοποιηθούν από τους φόβους για αύξηση της έντασης στο εμπορικό πεδίο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στην Αυστραλία, των μικρών απωλειών του δείκτη ηγήθηκε ο χρηματοπιστωτικός τομέας, με τις τράπεζες να χάνουν 0,8%.

Η μετοχή της Commonwealth Bank χάνει 1,92%, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της ότι μειώνει ή εγκαταλείπει εντελώς δραστηριότητές της στους τομείς των ενυπόθηκων δανείων και των ασφαλιστικών υπηρεσιών, ενώ ανακοίνωσε και αλλαγές στο διοικητικό της συμβούλιο.

Στον ενεργειακό κλάδο, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 1,68%, με τις πετρελαϊκές να ηγούνται των κερδών. Οι μετοχές της Santos σημείωσαν κέρδη 2,02%, της Oil Search 2,34% και της Woodside Petroleum 1,69%.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έστειλε “διπλά μηνύματα” μέσω Twitter, ζητώντας ουσιαστικά από φίλους και εχθρούς την κατάργηση όλων των περιορισμών στο διεθνές εμπόριο, αλλιώς η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέο κύκλο δασμολογικών μέτρων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τραμπ ζήτησε από τον Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για ζητήματα Εμπορίου να συντάξει λίστα με κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων για πιθανή επιβολή δασμών ύψους 10%. Το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα απαντήσει με ανάλογα μέτρα σε κάθε αμερικανική κίνηση.

“Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις Τραμπ το σαββατοκύριακο είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι απίθανό να σταματήσει σύντομα τις απειλές για τους δασμούς”, εκτιμούν αναλυτές της OCBC Bank της Σιγκαπούρης. “Ήδη η Κίνα παρέχει κίνητρα στην εσωτερική αγορά της προκειμένου να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των δασμών”.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας τόνισε την Κυριακή ότι μειώνει τα αποθεματικά σε ρευστό τα οποία υποχρεούνται να διατηρούν οι τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης, απελευθερώνοντας έτσι 108 δισ. δολάρια σε ρευστότητα, προκειμένου να αυξηθεί ο δανεισμός σε μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Reuters. Το μέτρο αρχίζει να έχει εφαρμογή από τις 5 Ιουλίου.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε πτώση 0,7% στις 22.358 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να παραμένει σταθερός, με οριακή άνοδο 0,03% στις 2.357.

Αρνητικά είναι τα πρόσημα σε Χονγκ Κονγκ (-0,90% για τον δείκτη Hang Seng στις 29.073 μονάδες) και ηπειρωτική Κίνα, με τον δείκτη Shangai να υποχωρεί κατά 0,56% στις 2.873 μονάδες και τον Shenzen -0,26% στις 9.385.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κινήθηκε αρνητικά κατά 0,24%, στις 6.210 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα