Με απώλεις λόγω Ντράγκι και σήμερα οι ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν και σήμερα με απώλειες, με τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας να δέχονται πιέσεις, μετά και τις χτεσινές απώλειες στη Wall Street. Παράλληλα, οι επενδυτές προχώρησαν και στην αποτίμηση των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει να περιορίζει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας από αυτό το έτος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχώρησε οριακά κατά 0,04%, με τους επιμέρους δείκτες να κλείνουν σε μικτό έδαφος.

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,19%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,11% και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,63%.

Στην περιφέρεια, ο ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,51%, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,24% και ο πορτογαλικός PSI 20 έχασε 0,09%.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία ο Draghi επανέλαβε εξάλλου ότι  η Ευρωζώνη συνεχίζει να χρειάζεται στήριξη παρά την ενίσχυση της ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες. Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα προσαρμόσει σταδιακά την πολιτική της όταν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει με ταχύτερο ρυθμό.

Πηγές της κεντρικής τράπεζας ανέφεραν σήμερα ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του προέδρου. Τα σχόλια του Draghi την Τρίτη, είχαν σκοπό να δηλώσουν την ανοχή για μια περίοδο ασθενέστερου πληθωρισμού, και όχι μια επικείμενη σύσφιξη της πολιτικής, ανέφεραν οι πηγές. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν πως ο Draghi ήθελε να αναγνωρίσει τα πρόσφατα, ισχυρά οικονομικά στοιχεία και να προετοιμάσει την αγορά για μια φθινοπωρινή απόφαση σχετικά με το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων 2,3 τρισ. ευρώ, αλλά χωρίς να αναλάβει καμία δέσμευση.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξαν ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3 αυξήθηκε στο 5% τον Μάιο από 4,9% τον Απρίλιο.
Για τους τρεις μήνες μέχρι τον Μάιο ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 5,1%.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε στο 2,6% τον Μάιο από 2,4% τον Απρίλιο. Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου παρέμεινε αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα στο 2,4%.

Θετικά ήταν και τα στοιχεία για την πορεία της καταναλωτική εμπιστοσύνης στη Γαλλία.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης πρόσθεσε πέντε μονάδες σκαρφαλώνοντας στις 108 μονάδες τον Ιούνιο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2007, όπως ανακοίνωσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα