Με απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διέκοψαν σήμερα Πέμπτη το ανοδικό σερί τριών ημερών με τις τραπεζικές μετοχές να παρασύρονται πτωτικά από τις αμφιβολίες γύρω από μία ακόμη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων το 2017 και με το ευρώ να δέχεται πιέσεις από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,6% στις 376,87 μονάδες, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τον κλάδο ενέργειας.

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,49% στις 12.203 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημείωσε πτώση 0,57% στις 5.146 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στο -0,61% και τις 7.387 μονάδες. Στην περιφέρεια, με απώλειες 0,95% έκλεισε ο ισπανικός IBEX 35, ενώ ο ελβετικός SMI υποχώρησε κατά 1,02%.

Η προσοχή σήμερα στράφηκε στην αμερικανική Κεντρική Τράπεζα καθώς τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου ενίσχυσαν το ενδεχόμενο η Fed να μην αυξήσει ξανά τα επιτόκια φέτος. Τα πρακτικά εμφάνισαν διχασμένους τους αξιωματούχους για την πορεία του πληθωρισμού ο οποίος είναι απρόσμενα υποτονικός.

Στο μεταξύ το ευρώ διατήρησε την πτωτική του πορεία μετά τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ που έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζήτησαν το ενδεχόμενο να τροποποιήσουν ελαφρώς το guidance της νομισματικής πολιτικής.

Στο μέτωπο της οικονομίας, νέα πτώση σημείωσε η ανεργία στη Γαλλία στο β΄ τρίμηνο, και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αρχίζει και αυτή να συμμετέχει στην ευρύτερη ανάκαμψη της ευρωζώνης. Η πτώση από το 9,6% στο 9,5% του ποσοστού ανεργίας, θα έρθει ως ευπρόσδεκτο νέο για το νέο πρόεδρο Macron ο οποίος έχει θέσει ως προτεραιότητα της πενταετούς θητείας του, την αναδιοργάνωση της αγοράς εργασίας της χώρας.

Στα επιχειρηματικά νέα, το γεγονός ότι ο γερμανικός αερομεταφορέας Air Berlin βρίσκεται σε συνομιλίες με τρεις αεροπορικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η Lufthansa, αναζητώντας αγοραστές για τα περιουσιακά της στοιχεία, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Τόμας Βίνκελμαν μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), χωρίς να δίνει συγκεκριμένα ονόματα.

Και οι τρεις εταιρίες είναι ευυπόληπτες “σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση, επαρκώς μεγάλες για να προσφέρουν στην Air Berlin ένα εξασφαλισμένο μέλλον και ενδιαφέρονται να κρατήσουν τη Γερμανία ως τη βάση των δραστηριοτήτων”, δήλωσε ο Βίνκελμαν στην εφημερίδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα