Με απώλειες ξεκίνησαν οι ευρωαγορές

Τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, άνοιξαν τις συνεδριάσεις τους με απώλειες  καθώς οι επενδυτές είναι επηρεασμένοι από την παρατεταμένη υποχώρηση της αγοράς του πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,3% στις 387,4 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε πτώση, θέτοντας πορεία για το τρίτο διαδοχικό του κλείσιμο με αρνητικό πρόσημο.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην πορεία του πετρελαίου, που υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν δέκα μηνών στις χτεσινές συνεδριάσεις, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι ανησυχίες για ανισορροπία στην αγορά λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της παραγωγής.

Παράλληλα, αναλυτές αναφέρουν στις εκτιμήσεις τους πως η έκθεση της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Ενέργειας θα επιβεβαιώσει αυτές τις ανησυχίες καθώς θα δείξει αύξηση της παραγωγής κατά 20.000 βαρέλια ημερησίως.

Σημειώνεται ότι το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ κινείται γύρω στα 42,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent περί τα 44,74 δολάρια. Σε αυτό το κλίμα, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου στην Ευρώπη υποχωρούν σχεδόν κατά 1,4%.

Αναλυτικά, στην πορεία των βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στη Γερμανία ο DAX στις πρώτες συναλλαγές υποχωρεί κατά 0,28% χάνοντας περίπου 35 μονάδες, στις 12.738. Στη Γαλλία, ο CAC καταγράφει απώλειες κοντά στο 0,4% και διαπραγματεύεται στις 5.251 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE που χάνει επίσης 0,4% στις 7.418 μονάδες.

Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα, ελαφρά υποχώρηση σημείωσε η εμπιστοσύνη στο μεταποιητικό τομέα της Γαλλίας τον Ιούνιο, καθώς οι ηγέτες των επιχειρήσεων ήταν λιγότερο αισιόδοξοι για επίπεδα παραγωγής, σύμφωνα με εθνική στατιστική Insee.

Συγκεκριμένα, ο μηνιαίος δείκτης εμπιστοσύνης έχασε μία μονάδα στις 108, ενώ οι προβλέψεις των οικονομολόγων εκτιμούσαν ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος στις 109. Ωστόσο, παρέμεινε αρκετά πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων, με τους ηγέτες στον τομέα της μεταποίησης να είναι αισιόδοξοι για το παγκόσμιο outlook περισσότερο από οποιαδήποτε στιγμή από το 2007.

Στα πολιτικά νέα, αρχίζει σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τη σκιά του Brexit και της τρομοκρατίας.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May θα ενημερώσει τους «27» για τις προθέσεις και τις αξιώσεις του Λονδίνου όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στη συνέχεια οι ηγέτες θα συνεδριάσουν χωρίς την κ. May ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να επικυρώσουν τη διαδικασία μεταφοράς των ευρωπαϊκών οργανισμών που σήμερα εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προηγουμένως, ανοδικές τάσεις εμφάνισαν οι διαπραγματεύσεις των ασιατικών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές ωστόσο να αναλογίζονται επίσης τις τιμές του πετρελαίου.

Ο δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,1%, ο Kospi της Νότιας Κορέας κατά 0,3%, ενώ στην Αυστραλία οι μετοχές ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 1%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα