Με απώλειες και μικρές μεταβολές τερμάτισαν οι ευρωαγορές

Στην πλειονότητά τους, τερμάτισαν, με απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω αρνητικού κλίματος στα ταμπλό και λαμβάνοντας πιέσεις από τον κλάδο των ΜΜΕ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,5%, με τις μετοχές των ΜΜΕ να γνωρίζουν τις χειρότερες επιδόσεις της ημέρας, σημειώνοντας πτώση άνω του 2,5%. Αποθαρρυντικά για το επενδυτικό αίσθημα λειτούργησε η είδηση της υποβάθμισης των προβλέψεων για τις πωλήσεις, στην οποία προέβη η WPP. Η μετοχή της εταιρείας “φλέρταρε” με τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 19 ετών, αφού κατέγραψε “βουτιά” 11%.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,03%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,21% και ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,41%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,43%, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε 0,72% χαμηλότερα και ο πορτογαλικός PSI 20 υποχώρησε κατά 0,35%.

Νέες αμφιβολίες σχετικά με την πολιτική που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, αλλά και ανησυχίες για το μέλλον του εμπορίου στις ΗΠΑ, πυροδότησε η χθεσινή του ομιλία στο Φοίνιξ της Αριζόνας (την πρώτη μετά από τα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ), όπου σημειωτέον ξέσπασαν νέες αντιδράσεις. Πέρα από τις προειδοποιήσεις του για ενδεχόμενο τερματισμό της εμπορικής συμφωνίας της NAFTA, Trump  δεσμεύθηκε για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ακόμη και αν χρειαστεί, όπως είπε, να βάλει λουκέτο στην κυβέρνηση.

Έδαφος κέρδισε, εν τω μεταξύ, το ευρώ, έναντι του δολαρίου που αποδυναμώθηκε στον “απόηχο” των απειλών Trump. Το ευρώ βρήκε, άλλωστε, στήριξη και στα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τον PMI.

Η Ευρωζώνη διατήρησε την αναπτυξιακή της δυναμική τον Αύγουστο, με τον κλάδο της μεταποίησης να στηρίζει την περαιτέρω επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε οριακά στις 55,8 μονάδες από 55,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης συνεχίζει να δείχνει ισχυρή ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη, με τοn ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει κοντά σε υψηλά έξι ετών, αναφέρει η Markit.

Παράλληλα, οι αγορές αναμένουν και το συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών του Jackson Hole, το οποίο ξεκινάει αύριο, με το ενδιαφέρον να κορυφώνεται την Παρασκευή, οπότε και θα μιλήσουν η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, αλλά και ο Mario Draghi της ΕΚΤ.  Το συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή για την αμερικανική Federal Reserve ή οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αλλά και για την ΕΚΤ, η οποία φαίνεται να δρομολογεί μέσα στο Φθινόπωρο τη συζήτηση για το μέλλον του QE.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα