Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τερμάτισαν τις συναλλαγές τους σε αρνητικό έδαφος καταγράφοντας απώλειες, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι γεωπολιτικές ανησυχίες, μετά την ένταση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Β. Κορέας και ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,73%. Στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,61%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,42% και ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,15%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε 0,91% χαμηλότερα, ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,27% και ο πορτογαλικός PSI 20 γνώρισε απώλειες 0,47%.

Οι τράπεζες δέχονται έντονες πιέσεις, γνωρίζοντας “βουτιά” 1,8%, οδεύοντας προς τη χειρότερη ημέρα των τριών τελευταίων μηνών, με την Deutsche Bank και την Commerzbank να ηγούνται της πτώσης, με απώλειες κοντά στο 3,5%.

Οι ανησυχίες είναι διάχυτες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο, καθώς η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι “εξετάζει προσεκτικά” ένα σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ του Ειρηνικού, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη Βόρεια Κορέα ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών θα αντιμετωπιστεί με “φωτιά και οργή”.

Σε συνέχεια της προειδοποίησής του προς τη Βόρεια Κορέα να μην απειλεί τις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσιοποίησε μια δήλωση περί της ισχύος του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι το οπλοστάσιο αυτό δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί.

Των νέων δηλώσεων Τραμπ είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει τις χθεσινές προειδοποιήσεις του αμερικανού προέδρου προς τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι προσπαθούσε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε μια γλώσσα που να είναι κατανοητή από τον ηγέτη της χώρας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η ABN AMRO ανακοίνωσε ισχυρότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το “πράσινο φως” για τα σχέδια εξαγοράς της Banco Popular από την Santander.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι βρετανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να προσφέρουν μόνο ήπιες αυξήσεις στους μισθούς της τάξεως του 2% έως 3%, εν μέσω των αυξημένων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο θέμα των προσλήψεων και καθώς η αβεβαιότητα λόγω Brexit επιβαρύνει τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδιά τους, όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα