Με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε ο Τ. Πετρόπουλος

Ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ , με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ασφαλιστικές διατάξεις που σχετίζονται και με τους ΟΤΑ.

Στη συνάντηση η ΚΕΔΕ έθεσε τρία ζητήματα και ζήτησε να μην επιστραφούν συντάξεις και εφ’ άπαξ που κατεβλήθησαν σε τέως δημάρχους που θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης με βάση σχετικές αποφάσεις, με τις οποίες εξαγοράστηκε χρόνος θητείας προέδρου Κοινότητας. Επίσης, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις της παρ. 3 του α.20 Ν. 3232/2004 να εφαρμοσθούν και στην περίπτωση δημάρχων, οι οποίοι δικαιούνται να εξαγοράσουν μία θητεία τεσσάρων ετών ως προέδρων, προκειμένου να θεμελιώσουν και αυτοί δικαίωμα απόληψης εφ’ άπαξ και συντάξεως. Ακόμη να μην επιστραφούν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, ποσά εφ’ άπαξ που έλαβαν τέως δήμαρχοι που εξαγόρασαν χρόνο προς συμπλήρωση της 8ετίας ως δημάρχων, ενώ μετέπειτα επέλεξαν να λάβουν κύρια σύνταξη από το Δημόσιο και όχι τη χορηγία.

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος Αυγούστου στη Βουλή και να ψηφιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο, έρχεται να αντιμετωπίσει την αδήλωτη και υποπληρωμένη εργασία, την μη καταβολή δεδουλευμένων, να αντιμετωπίσει τις “επιχειρήσεις-θερμοκοιτίδες ανεργίας”, να ρυθμίσει θέματα των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και να βάλει ένα πλαίσιο για την αναπηρία και την ισότητα των ΑΜΕΑ, δήλωσε ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στον ρ/φ “Στο Κόκκινο”.
“Είναι το πρώτο νομοσχέδιο που παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας με δική του αυτοτελή εργασία, όχι λόγω μνημονιακής υποχρέωσης”, τόνισε ο κ. Νεφελούδης υπογραμμίζοντας πως έχει τρεις άξονες.

“Εργασιακά θέματα, στην κατεύθυνση της προστασίας της εργασίας. Εκτός από την αντιμετώπιση της ανεργίας και τις πολιτικές προστασίας όσων έχουν χάσει τη δουλειά τους, έχουμε μεγάλο κεφάλαιο για την προστασία των ήδη εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που έχουν υψηλό ποσοστό παραβατικότητας και είναι “θερμοκοιτίδες ανεργίας”. Εκεί χρειάζεται σειρά από παρεμβατικές ενέργειες προστασίας των εργαζόμενων … έχουμε μέτρα για την αδήλωτη εργασία, την υποπληρωμένη εργασία και την μη καταβολή δεδουλευμένων, αλλά και μέτρα με θετικό χαρακτήρα, καθώς επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα δεν θα μπαίνουν στην διεκδίκηση δημόσιου χρήματος … αυτό είναι μεγάλο κίνητρο για επιχειρηματίες, ώστε να αξιοποιείται δημόσιο χρήμα με όρους υγείας στο επιχειρείν”, ανέφερε ο κ. Νεφελούδης.

“Ασφαλιστικά μέτρα, για διορθώσεις παθογενειών του παρελθόντος, με αιχμή αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί για δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς που δεν θα υπόκεινται σε διαδικασία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών όταν δεν παρουσιάζουν εισόδημα, ειδικά τους νέους.

Νόμος πλαίσιο για την αναπηρία, όχι μόνο τις αναπηρικές συντάξεις, αλλά πλαίσιο που καθορίζει την ισότητα των ΑΜΕΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό στην κοινωνική, πολιτική και άλλη λειτουργία τους”, ανέφερε ο κ.Νεφελούδης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα