Το χρηματιστήριο Αθηνών αν και άρχισε τις συναλλαγές κινούμενο σε αρνητικά εδάφη και με έντονη νευρικότητα, μετά τις 15:00 κατάφερε να αλλάξει την κατεύθυνσή του και να κλείσει με κέρδη, χωρίς όμως στο τέλος να κρατήσει το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 649,87 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 642,22 μονάδων (-0,46%) και 653,10 μον. (+1,23%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 23,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,19%, στις 1.708,94 μονάδες, ενώ στο +1,85% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.102,38 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 384,94 μονάδες, από το -2,58% που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,31%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,19%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 4,06%.
Όπως σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, από τον Απρίλιο του 2018 είχε να δει η ελληνική αγορά τρεις γεμάτες εβδομάδες ανόδου. Εύκολα ή δύσκολα ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κρατήσει τα κεκτημένα της προηγούμενης εβδομάδας εν μέσω πιέσεων στο διεθνές περιβάλλον με τον τραπεζικό κλάδο να απορροφά τους πωλητές σε δύο χρόνους. Η ειδησεογραφία αν και δεν προσέφερε κάποιο γεγονός ισχυρού ειδικού βάρους κινήθηκε στη λογική της αναμονής με το βλέμμα να εστιάζεται στην αποψινή πιστοληπτική αξιολόγηση της Fitch.
Το ευχάριστο για την Αγορά δεν είναι τόσο η άνοδος η οποία βοηθάει στην αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων όσο η αύξηση των συναλλαγών, οι οποίες δείχνουν προοδευτικά να απομακρύνονται από τα επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ. Ο Ιανουάριος εκτός από την κερδοφόρα επίδοση σε επίπεδο δείκτη έφερε και κάποιες μικρές εισροές (20 εκατ. ευρώ) από τους ξένους επενδυτές μετά από επτά μήνες εκροών συνολικής αξίας 285 εκατ. ευρώ.
Βέβαια είναι σχετικά νωρίς για να υποστηριχθεί ότι έχει επέλθει ολική επαναφορά καθώς ακόμα τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν ενεργά (NPLs, Αποκρατικοποιήσεις, χρόνος εκλογών, κλπ) ωστόσο η Αγορά φαίνεται διατεθειμένη να πιστέψει σε αίσια έκβαση των εγχειρημάτων που καθορίζουν την πορεία της. Το μικρό αρχικά επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αποκτήσει νέους συμμάχους οι οποίοι έχουν ζωηρέψει το ταμπλό, ίσως όχι στο βαθμό που μπορεί να υποστηρίζει την συνεδρίαση στο σύνολο της αλλά σίγουρα δημιουργώντας θετικές εντυπώσεις στο τέλος της ημέρας.
Με εξαίρεση τη συνεδρίαση της Πέμπτης η οποία φυσιολογικά διόρθωσε μετά από τα συσσωρευμένα κέρδη 4 ημερών οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι αναλαμβάνοντας δράση σε κομβικά σημεία της συνεδρίασης υπερασπίζοντας τις θέσεις τους και κυρίως απογοητεύοντας χαρτοφυλάκια που κινούνται υποτιμητικά ή προσδοκώντας καλύτερα σημεία επαν-εισόδου στην Αγορά. Το στοιχείο αυτό είναι βασικό για την εδραίωση μιας ανοδικής τάσης και αν μη τι άλλο ένας “ευχάριστος αιφνιδιασμός” δεδομένης της συναλλακτικής ένδειας που διαπιστώθηκε στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την ανοδική του πορεία σε νέα φετινά υψηλά δικαιώνοντας τα σήματα αγορών από MACD, και τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί ανανεώνοντας το ανοδικό περιθώριο. Η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει στις 660 μονάδες και εφόσον υπάρξει νίκη των αγοραστών η μάχη της χρονιάς αναμένεται να λάβει χώρα στις 690 μονάδες, επίπεδο στο οποίο αλλάζει η μακροχρόνια τάση σε ανοδική.
Η διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το Γενικό Δείκτη, μια εξέλιξη που θα βάλει σε τροχιά ανοδικού περιθωρίου τουλάχιστον 100 μονάδων σε μια κίνηση που από τον Ιανουάριο έως τώρα δεν είχε ισχυρές δόσεις συναλλακτικού ενδιαφέροντος και ο βηματισμός των δεικτών ήταν σε περιορισμένο ενδοσυνεδριακό εύρος.
Με θετικές ενδείξεις ξεκινάει και η επόμενη εβδομάδα, μένει να φανεί τι δυνάμεις θα εμφανιστούν στην πρώτη σοβαρή διόρθωση της Αγοράς ώστε να κριθεί η βιωσιμότητα του φετινού ράλι, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος ηγήθηκε της ανόδου, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 4,63%. Τα κέρδη του Μυτιληναίου ενισχύθηκαν μόλις έγινε γνωστό ότι δεν κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση για την απόκτηση της εταιρείας της Μελίτης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει από την κυβέρνηση, εφόσον ο διαγωνισμός δεν καταλήξει σε πώληση και για την εταιρεία της Μελίτης (ήδη από την Τετάρτη έχει ναυαγήσει η πώληση της εταιρείας της Μεγαλόπολης) τότε ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κέρδη 3,36% σημείωσε και η Βιοχαλκο, με την Eurobank να ακολουθεί με +2,35%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΛΠ, Grivalia, Φουρλής, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Aegean και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Motor Oil.
Στον αντίποδα, η Πειραιώς, έχασε 2,82%, με τον τίτλο όμως να διαγράφει ένα τόξο διακύμανσης από το -3,94% έως και το +3,52% σήμερα. Απώλειες 1,59% σημείωσε η Coca Cola, ενώ Ελλάκτωρ, Εθνική και ΔΕΗ έκλεισαν με μικρές απώλειες.
Σχετικά Νέα
Ισχυρά κέρδη ο χρυσός, ράλι για παλλάδιο και πλατίνα
Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης ο χρυσός καθώς το αμερικανικό δολάριο.
Wall Street: Πτώση λόγω κατοχύρωσης κερδών
Πτωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Τρίτη, καθώς οι.
Crypto: Νέοι παίκτες ροκανίζουν το μερίδιο Binance και Coinbase
Οι ανησυχίες των επενδυτών για την αστάθεια της αγοράς και η γενικότερη επιβράδυνση της.
Σε υψηλό εννέα εβδομάδων οι ευρωαγορές με ώθηση από τις μετοχές τηλεπικοινωνιών
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν σε υψηλά σχεδόν εννέα εβδομάδων την Τρίτη, με τις εταιρείες.