Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή με αποκαλύψεις «φωτιά» για τη συμφωνία με τη Σ. Αραβία

Σε υψηλότατους, όπως αναμενόταν, τόνους κινήθηκε η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τον Πάνο Καμμένο και την πώληση βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στη Σαουδική Αραβία, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να βγαίνει στην αντεπίθεση και να κατηγορεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για σχέσεις με τον μεσάζοντα, Παπαδόπουλο.

Η συζήτηση που έγινε με τη διαδικασία διευρυμένης επερώτησης, εξελίχθηκε σε μάχη σε όλα τα μέτωπα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να απαντά σε πολλαπλούς αποδέκτες και την ένταση να ανεβαίνει συνεχώς.

Καμμένος: Ας σηκώσει το χέρι εδώ μέσα ο «γαλάζιος» δικηγόρος του Παπαδόπουλου

«Το μόνο που ξέραμε για τον Παπαδόπουλο ήταν ότι εξυπηρετούσε την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας και ελέγχθηκε πολλαπλώς και για το ποινικό του μητρώο και όσον αφορά τις άδειες που θα έπρεπε να έχει. Ελέγχθηκε για όλα. Καταθέτω την εξουσιοδότηση της εταιρίας του Παπαδόπουλου από την Σαουδική Αραβία.

Ξέρω τον Παπαδόπουλο από τον κ. Μητσοτάκη, που σήμερα δεν είναι εδώ. Πριν από λίγο έλαβα από το ΥΠΕΞ απάντηση που ζήτησα από το Υπουργείο Εξωτερικών για ένα επαγγελματικό ταξίδι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Σοβιετική Ένωση. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να δοθεί δάνειο για τους έλληνες εξαγωγείς στη Σοβιετική Ένωση.

Στην αποστολή του στη Σοβιετική Ένωση με Έλληνες επιχειρηματίες οΗλίας Παπαδόπουλος ταξίδευε με τον γιο του Βασίλη. Στην αποστολή μαζί με τον κ. Μητσοτάκη ήταν η κ. Μπακογιάννη. Η εταιρία του κ. Παπαδόπουλου εισέπραξε 67 εκατ. δραχμές από τον ελληνικό λαό και την Εθνική Τράπεζα. Ο δικηγόρος του κ. Παπαδόπουλου είναι δικηγόρος της ΝΔ και ας σηκώσει το χέρι του μέσα στη βουλή αυτός που είναι ο δικηγόρος του», ανέφερε στην ομιλία του ο Πάνος Καμμένος.

 

Τσίπρας: Δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο αλλά την κυβέρνηση

«Δεν θα ανεχτώ καμία πρόκληση, καμία συκοφαντία και καμία γραφικότητα από τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τοποθετούμενος επί της επερώτησης της ΝΔ για τη συμφωνία Ελλάδας – Σ. Αραβίας.

«Φτάσατε στο σημείο να ισχυρισθείτε ότι το προγραμματισμένο ταξίδι μου στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες και οι συναντήσεις μου με Μακρόν και Γιούνκερ έγινα για να μη βρίσκομαι στη Βουλή, για να δραπετεύσω. Από τι; Από την αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη; Ούτε εσείς, ούτε εκείνοι που τα γράφουν δεν τα πιστεύουν», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Εδώ και 15 μέρες βρέθηκαν τα paradise papers, συνομιλίες Αυγενάκη»,ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως ένα κρεσέντο από μέσα ενημέρωσης βρήκε έναν, εχθρό την κυβέρνηση, και προσέθεσε: «Τώρα που ήρθε η ώρα να πληρώσει τα χρωστούμενα, ο κομιστής, καθυβρίζει εκεί καταντήσατε τη ΝΔ κ. Μητσοτάκη».

«Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιούν τον Καμμένο, δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο αλλά την κυβέρνηση και κυρίως αυτοί που σας δίνουν γραμμή με τα πρωτοσέλιδα. Θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης γιατί δεν θέλουν αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση», τόνισε και συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης: Μήπως κ. Τσίπρα σας εκβιάζει ο κ. Καμμένος ότι θα ρίξει την κυβέρνηση;

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα«για την κάλυψη που προσφέρει στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο» στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, την οποία χαρακτήρισε «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι εξανεμίστηκε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Γεννηματά: Ελπίζω να χαίρεστε για το επίπεδο και το δηλητήριο που σπέρνετε στην πολιτική ζωή, κ. Τσίπρα

Την έντονη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά προκάλεσαν οι αιχμές που άφησε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, περί συναλλαγών με συγκεκριμένη εταιρεία όταν ήταν αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Καμμένο συκοφάντη, ψεύτη και λασπολόγο.

Θεοδωράκης: Τα όπλα και τα ναρκωτικά έχουν δύο τιμές στην αγορά

«Όπως λένε οι στρατιωτικοί, τα όπλα και τα ναρκωτικά έχουν δύο τιμές στην αγορά. Στα φαρμακεία η μορφίνη είναι φτηνή, στη μαύρη αγορά η τιμή της εκτοξεύεται. Εδώ, ίσως, βρίσκεται το μυστικό της υπόθεσης. Υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα σε αυτή την υπόθεση. Που θα πήγαιναν τα 200.000 βλήματα; Σε ποιες τσέπες; Και σε ποια μαύρα ταμεία θα κατέληγαν τα παραπανήσια λεφτά», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής.

«Η συμμετοχή του κ. Καμμένου στην κυβέρνηση προκαλεί απέχθεια στην κοινωνία και στην Ευρώπη», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού ενώ πρόσθεσε, ότι «ο κ. Τσίπρας είναι συνυπεύθυνος για τα λάθη του κ. Καμμένου».

Μάλιστα, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε το ερώτημα μέχρι πότε θα ανέχονται τον κ. Καμμένο για όσα κάνει, όσα είπε πρόσφατα για το θέμα των Σκοπίων και υπενθύμισε τη στάση του υπουργού Άμυνας για το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών και την αποχώρηση από το υπουργείο Παιδείας του Νίκου Φίλη.

Κουτσούμπας: Η πώληση όπλων στο κράτος – δολοφόνο είναι σκάνδαλο από μόνη της 

«Με αυτό το ζήτημα αναδεικνύεται η μπόχα ενός συστήματος που τρώει τα ψωμιά του», διαμήνυσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή, προσθέτοντας πως αποτελεί σκάνδαλο από μόνη της, η πώληση όπλων στο κράτος-δολοφόνο της Σαουδικής Αραβίας.

Μεταξύ άλλων, ο γ.γ. του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην αναδιάταξη αξόνων και αντιαξόνων στην ευρύτερη περιοχή, στις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό της Σ. Αραβίας, στην διακύμανση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και στις 34 συμφωνίες που υπέγραψε με αυτές επί προεδρίας Τράμπ και στο ότι «η Σαουδική Αραβία μαζί με το Ισραήλ αποτελούν την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν».

Λεβέντης: Επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η όξυνση

«Η παρούσα συζήτηση διαφημίστηκε σαν τη μεγάλη μέρα των αποκαλύψεων. Αλλά θα πρέπει να απογοητεύτηκαν οι πολίτες γιατί o,τι ακούστηκε ήταν παλιό», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λεβέντης ανέφερε πολλές φορές στον λόγο του ότι η βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η όξυνση και σημείωσε όταν υπάρχει μια προμήθεια του δημοσίου ή πώληση να υπάρχει παρουσία εισαγγελέως πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. «Έτσι θα είχαμε γλυτώσει από πολλά κακά», προσέθεσε και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν το κάνουμε αυτό. Γιατί να προσπαθήσει ο κ. Καμμένος να πουλήσει μόνος του το υλικό. Δεν είναι απώλεια εξουσίας η παρουσία του εισαγγελέα, είναι ύπαρξη διαφάνειας».

ΝΔ: καραμπινάτη υπόθεση μίζας

 

Νωρίτερα, οι επερωτώντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσαν ευθεία επίθεση στον υπουργό Άμυνας, καταλογίζοντάς του προσωπικές σοβαρές ευθύνες για τη συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, σκόπιμη παραπλάνηση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλο.

Ο Θανάσης Δαβάκης έκανε λόγο για αναπάντητα ερωτήματα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το κείμενο της σύμβασης ούτε για ΚΨΜ δεν είναι. «Πέφτει βαριά η ευθύνη του υπουργού Άμυνας. Ο ρόλος και οι λόγοι που συνθέτουν την ιδέα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνάδουν με αυτά που εσείς διαχειρίζεστε στο υπουργείο Άμυνας», υπογράμμισε.

«Πρόκειται για καραμπινάτη υπόθεση μίζας», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης, και κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι προσπάθησε να παραπλανήσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας υποστηρίζοντας ότι ήταν διακρατική συμφωνία και αφορούσε τη πώληση 300.000 βλημάτων. «Η ακύρωση της συμφωνίας επειδή δεν ήρθαν τα λεφτά δεν αναιρεί την απόπειρα λαθρεμπορίας και μίζας», είπε. «Μας παραπλανήσατε στην Επιτροπή εκ λάθους ή εκ δόλου για να τα αρπάξετε»; ρώτησε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι οι Σαουδάραβες μιλούσαν για πώληση 100.000 βλημάτων ενώ η Ελλάδα θα παρέδιδε άλλα 200.000 βλήματα στη λαθραία αγορά.

Για βαριά σκοτεινή υπόθεση με μεσάζοντες και διαπλεκόμενους, την οποία όπως είπε, η ίδια η Δικαιοσύνη την αντιμετωπίζει ως φαινόμενο διαφθοράς έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Υποστήριξε ακόμα ότι το υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε για το σύνολο και τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και δεν έκανε τίποτα, αλλά σκόπιμα όπως είπε, υποβάθμισε και αγνόησε τις πληροφορίες, δίνοντας λευκή επιταγή στον κ. Καμένο για να προχωρήσει σε σκοτεινούς χειρισμούς. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με βαριά ευθύνη διαφθοράς. Και ευθύνη έχουν ο υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών στο βαθμό που του αναλογεί αλλά και ο πρωθυπουργός και πρέπει να τις αναλάβει», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

 

Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, έκανε λόγο για πολλά ερωτήματα που δημιουργούνται, ενώ κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι ενώ έφερε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για κύρωση συμφωνία για πώληση 300.000 βλημάτων οι Σαουδάραβες μιλούσαν για 100.000 βλήματα.

Ο Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι «παρέβλεψε το βεβαρημένο παρελθόν του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο, αγνόησε ότι ο νόμος απαγορεύει τους μεσάζοντες, κώφευσε στις εισηγήσεις των διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών».

«Το κατά πόσο είναι νόμιμο και ηθικό αποδεικνύεται στα βήματα που έγιναν και ερευνά σήμερα η ελληνική Βουλή. Απέναντι σε μια υπόθεση που υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για πολύ σκοτεινές διαδρομές πρέπει τα ερωτήματα να απαντηθούν. Έχετε σοβαρή υποχρέωση απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία», επισήμανε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Τέλος, ο Κώστας Τασσούλας έκανε λόγο για σοβαρές σκιές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το ρόλο του υπουργού Άμυνας αλλά και πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των ενεργειών του.

Γεωργιάδης: Η αστυνομική σας ιστορία μού είναι παντελώς άγνωστη

«Ο κ. Καμμένος, για πολλοστή φορά στο Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε σε έναν σχεδόν άγνωστο σε μένα πολίτη, για μια αστυνομική ιστορία. Η αστυνομική ιστορία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Καμμένος, μου είναι παντελώς άγνωστη» δήλωσε για την αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, στον κ. Πατεράκη, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Επειδή όλα αυτά τα χρόνια έχω ακούσει μέσα σε αυτή την αίθουσα πολλές αστυνομικές ιστορίες του κ. Καμμένου, οι οποίες μάλιστα κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων, πιθανολογώ ότι αυτή θα είναι άλλη μια» είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά, προς ενημέρωσή σας κ. Καμμένε, τον κ. Πατεράκη στον οποίο αναφερθήκατε, και τον αναφέρατε περίπου ως αρχηγό συμμορίας, μια φορά στη ζωή μου τον έχω δει κοινωνικά. Συνοδευόταν από εν ενεργεία υπουργό της κυβερνήσεώς σας, που δεν είναι τώρα εδώ και μάλιστα υπουργό της κυβερνήσεώς σας που έχει σχέση με τα ναυπηγεία. Εάν λοιπόν ο κ. Πατεράκης είναι επικεφαλής σπείρας, είναι άλλος ένας λόγος να ελεγχθεί η κυβέρνησή σας και γι΄ αυτό! Και μην γελάτε κύριε Καμμένε.

Γιατί για τον κ. Μαρινάκη, που το ίδιο λέτε συνέχεια, εσείς φαίνεστε στο βίντεο στο πάρτι στο Island, όχι εγώ. Μετά καταλάβατε ότι δεν σας αρέσει. Εσείς πηγαίνατε με τη σύζυγό σας να δείτε τον κ. Κουρτάκη στο γραφείο του προεκλογικά. Και η σύζυγός σας πήγαινε μετά στο γραφείο Μαρινάκη. Άρα λοιπόν κύριε Καμμένε, τα γελάκια όχι σε μένα» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και επανέλαβε: «Ο κ. Πατεράκης είναι φίλος του υπουργού σας κ. Καμμένε».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα