Μεταρρυθμίσεις για να βγει η χώρα από την κρίση υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα κάλεσε σήμερα τους συμπατριώτες του να ενωθούν και να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, τα οποία ωστόσο αμφισβητούνται από τον κυριότερο αντίπαλό του.

Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του στη θέση του προέδρου, στο εθνικό στάδιο της Χαράρε, ο Μναγκάγκουα είπε ότι το όραμά του για την οικονομία της χώρας απαιτεί ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ζιμπάμπουε να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να βγάλει τη χώρα από την καταστροφική οικονομική κρίση κάνοντας λόγο για την “αυγή της δεύτερης Δημοκρατίας της Ζιμπάμπουε”.

“Η δημιουργία θέσεων εργασίας θα είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας” είπε, προσθέτοντας: “Ιδού η νέα Ζιμπάμπουε”.

Αναφερόμενος στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης, την 1η Αυγούστου, όπου σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα. “Το βίαιο, μεμονωμένο και ατυχές επεισόδιο της 1ης Αυγούστου είναι λυπηρό και απολύτως απαράδεκτο. Για να γυρίσουμε σελίδα σ’ αυτό το θέμα, θα ανακοινώσω σύντομα τον διορισμό μιας ερευνητικής επιτροπής” που θα αναλάβει να εξετάσει την υπόθεση και να αποδώσει ευθύνες, είπε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  επικύρωσε τα εκλογικά αποτελέσματα την περασμένη Παρασκευή, απορρίπτοντας την προσφυγή του βασικού αντιπάλου του, Νέλσον Τσαμίσα, που ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές της 30ής Ιουλίου.

Στην τελετή ορκωμοσίας έδωσαν το παρών χιλιάδες υποστηρικτές του Μνανγκάγκουα, καθώς και ξένοι ηγέτες όπως οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα και της Ρουάντας Πολ Καγκάμε. Ο 94χρονος πρώην πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που κατηγορεί τον Μνανγκάγκουα –τον πρώην υπουργό Άμυνας– για προδοσία, δεν παρέστη στην τελετή, αν και ήταν παρούσα η κόρη του, Μπόνα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα