Μεταμνημονιακή πρεμιέρα για κυβέρνηση – δανειστές σήμερα στην Αθήνα

Αρχίζουν σήμερα Τετάρτη οι επίσημες επαφές κυβέρνησης και δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να έχουν τις πρώτες συζητήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων κύρια για ανταλλαγή πληροφοριών κι ενημέρωση.

Οι συναντήσεις, που είναι οι πρώτες στη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας, θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο μικροσκόπιο των δανειστών έχει μπει ήδη από την πρώτη μέρα της παρουσίας τους στην Αθήνα η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η πρόοδος των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί για τους επόμενους μήνες καθώς και οι εξαγγελίες που πραγματοποίησε ο έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Σύντομες οι συναντήσεις – Δεν θα αποτελούν διαπραγματεύσεις

Ειδικότερα, θα υπάρξουν δύο ή τρεις συναντήσεις , μια σήμερα,Τετάρτη, μια την Παρασκευή και εάν χρειαστεί μια την Πέμπτη. Αυτές θα είναι βραχείας διάρκειας, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις (δεν υπάρχουν πλέον, επισημαίνουν, μνημόνιο και προαπαιτούμενα), αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών και σε ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Το περιεχόμενο των συναντήσεων

Bασικό στοιχείο των συναντήσεων θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Συγχρόνως στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου.

Όπως, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η μείωση των “κόκκινων” δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας), η διαδικασία απλούστευσης στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.

Η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Θα ακολουθήσουν πυκνές επαφές εξ αποστάσεως μέχρι και την ολοκλήρωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 ως το τέλος του μήνα και μετά την κατάθεση του την 1η Οκτωβρίου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα