Μετά τη Nissan αποπέμπεται και από τη Mitsubishi o Γκοσν

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Nissan, το διοικητικό συμβούλιο της Mitsubishi Motors ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αφαίρεσε από τον Κάρλος Γκοσν τον τίτλο του προέδρου, μετά τη σύλληψή του με την κατηγορία της οικονομικής απάτης.

Η αποπομπή του Γκοσν σηματοδοτεί το τέλος της προεδρίας του στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, μόλις δύο χρόνια μετά την αναγνώριση του ρόλου του στο να σταθεροποιηθεί η Mitsubishi ύστερα από εμπλοκή της σε ένα σκάνδαλο εξαπάτησης το 2016.

Ο διευθύνων σύμβουλος Osamu Masuko θα γίνει προσωρινός πρόεδρος, δήλωσε ο αυτοκινητοβιομηχανία.

Η κίνηση αυτή ήλθε ενώ παρατηρείται δυσαρέσκεια για τον ρόλο της γαλλικής εταιρίας Renault, η συμμετοχή της οποίας σε όμιλο μαζί με την Nissan ήταν έργο του Γκοσν.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών έκλεισε το 1999, όταν η Nissan διασώθηκε από πτώχευση, και διευρύνθηκε το 2016 για να συμπεριλάβει τη Mitsubishi, επιτρέποντας στις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναπτύξουν από κοινού προϊόντα και να ελέγξουν το κόστος.

Τα κορυφαία στελέχη της συμμαχίας, όπως μεταδίδει το liberal.gr,  συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στο Άμστερνταμ, με στόχο να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους από τις επιπτώσεις της σύλληψης του Γκόσν, τον οποίο η Renault έχει αποφύγει έως τώρα να απομακρύνει από τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan Χιρότο Σαϊκάβα δήλωσε σήμερα ότι η εξουσία ήταν υπερβολικά συγκεντρωμένη στον Γκοσν και πως στο μέλλον θα βοηθήσει περισσότερο η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των στελεχών της συμμαχίας

Ο Γκοσν πίεζε για βαθύτερη σύμπραξη της Renault με την Nissan, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης πλήρους συγχώνευσης που έχει άλλωστε και την προτροπή της γαλλικής κυβέρνησης, παρά τις έντονες επιφυλάξεις στο εσωτερικό της ιαπωνικής εταιρείας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα