Μεξικό: Η αστυνομία σκότωσε 4 ιθαγενείς ακτιβιστές γης(Βίντεο)

Τα τέσσερα θύματα, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν ακόμη επισήμως ανακοινωθεί, ήταν μέλη μιας οργάνωσης που μάχεται για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων ιθαγενών και της γης τους.
Η Ομοσπονδιακή αστυνομία στην μεξικανική πολιτεία της Michoacan σκότωσε τέσσερις αυτόχθονες campesinos την Τετάρτη, εισβάλλοντας στα σπίτια τους και πυροβολώντας τους εν ψυχρώ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα τέσσερα θύματα, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί από της αρχές, ήταν μέλη της Arantepacua, μια λαϊκή οργάνωσης που μάχεται για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και της γης τους στην πολιτεία Michoacan. Οκτώ μέλη της τραυματίστηκαν και 40 ακόμη συνελήφθησαν,  όπως αναφέρει Μεξικό News Daily.

Μάρτυρες υποστηρίζουν επίσης, ότι η αστυνομία απείλησε με βία τις γυναίκες και τα παιδιά που έφθασαν στη σκηνή της δολοφονίας.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας δικαιολόγησαν τις δολοφονίες υποστηρίζοντας ότι τα θύματα φέρονται να συμμετείχαν σε ληστεία 20 οχημάτων νωρίτερα την ίδια ημέρα, στην κοντινή πόλη Μορέλια. Οι  αυτόχθονες ηγέτες της Arantepacua, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι οι δολοφονίες μπορεί να ήταν αντίποινα για τιςσυνεχιζόμενες κτηματικές διαφορές της φυλής τους με τους πλούσιους γαιοκτήμονες που την επιβουλεύονται.

38 ακτιβιστές βρίσκονται σήμερα φυλακισμένοι στο Michoacan για τις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις τους ενάντια σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες αγοράζουν και καταλαμβάνουν γη των προγόνων τους.

«Οι Arantepacua δεν είναι στη Βενεζουέλα, η ζωή του campesinos δεν αξίζει τίποτα για τον υπόλοιπο κόσμο», έγραψε στο Twitter ο μεξικανός ακτιβιστής Φερνάντες Noroña, επικρίνοντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι γυρνάει την πλάτη στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μεξικό.

Συμπληρώνοντας: «Για πόσο καιρό θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτό το λουτρό αίματος;»

Για δεκαετίες, η μεξικανική κυβέρνηση έχει ραγίσει κάτω σε Arantepacua κοινωνικών ηγετών κατά τις προσπάθειές τους για να διεκδικήσουν κλεμμένα εδάφη τους.

Το 1984, ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Μιγκέλ ντε λα Μαντρίντ εξέδωσε ένα διάταγμα που επέτρεπε την επιστροφή 520 εκταρίων γης πίσω στους ανθρώπους αυτόχθονες Arantepacua, οι οποίοι κατοικούσαν στην περιοχή για αιώνες. Η αρχές της πολιτείας Michoacan, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τις παραμέτρους του διατάγματος, μην αφήνοντας στους ντόπιους με καμία άλλη επιλογή από το να διαμαρτυρηθούν.

Η τακτική διαμαρτυρίας που χρησιμοποιείται από τους ηγέτες των χωρικών περιλαμβάνει την προσωρινή εκ νέου κατάληψη των εδαφών που αγοράστηκαν από πλούσιους γαιοκτήμονες και το μπλοκάρισμα των δρόμων της περιοχής. Οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις εναντίον της αστυνομίας και των επιχειρήσεων στην Arantepacua ήταν ειρηνική, μέχρι τώρα.

«Απαιτούμε έντονα τον τερματισμό της καταστολής σε βάρος του λαού Arantepacua που υπερασπίζονται το έδαφός τους,» δήλωσε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κίνημα του Μεξικού των Αυτοχθόνων Λαών, Κοινοτήτων και Οργανισμών.

«Πείτε όχι σε μεγάλα σχέδια και τις υπερεθνικές εταιρείες!»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα