Μεξικό:Νέα εξέγερση στην Οαχάκα;(Φώτο/Βιντεο)

111Συνεχίζεται ακατάπαυστα η σύγκρουση της κυβέρνησης του Μεξικού με τους εκπαιδευτικούς, με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η μεξικανική κυβέρνηση,με την πολιτεία της Οαχάκα να αποτελεί το βασικό πεδίο των μαχών.

Αυτή η μάχη εκδηλώνεται στου δρόμους καθημερινά,με ποιο πρόσφατη σύγκρουση τη χθεσινή.Έπειτα από μια μακρά νύχτα βίαιων επεισοδίων ,οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να μπλοκάρουν δεκάδες εθνικούς δρόμους,αλλά και διυλιστήρια στην Οαχάκα,απαιτώντας -πέραν από την απόσυρση του νομοσχεδίου- την απελευθέρωση συναδέλφων τους που έχουν συλληφθεί.

Η μεξικανικές αρχές χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να σταματήσουν αυτές τις αντιδράσεις,με αποτέλεσμα να ξεσπούν βίαιες συγκρούσεις σχεδόν καθημερινά.

Χαρακτηριστικά,τα τοπικά Μέσα αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων το βράδυ του Σαββάτου, ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν σε τράπεζες, έκλεψαν επτά αυτοκίνητα από αντιπροσωπεία της Nissan,ενώ υπήρξε και περίπτωση που εκλάπη περιπολικό το οποίο μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε για ληστεία.

Τελευταία πληροφορία μιλάει και για 2 νεκρούς,τον Andrés Aguilar Sanabria, 23 χρονών και τον Yalid Jiménez Santiago, 28 ετών.

Θυμίζουμε ότι το 2007 με πρωτοστατούντες πάλι τους εκπαιδευτικούς,η μεξικανική πολιτεία της Οαχάκα έζησε μια μεγάλη εξέγερση που έφτασε μέχρι την κατάληψη της ομώνυμης πρωτεύουσας.

Όλα ξεκίνησαν τότε, όταν εκπαιδευτικοί της Πολιτείας Οαχάκα ξεκίνησαν με μια ειρηνική διαμαρτυρία έχοντας ως αίτημα   την αύξηση των πενιχρών μισθών τους και την αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ουλίσες Ρουίς, αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και οι δάσκαλοι κήρυξαν απεργία διαρκείας. Έστησαν μια κατασκήνωση στην κεντρική πλατεία της Οαχάκα και από τις σκηνές τους άρχισαν να λειτουργούν και έναν ραδιοφωνικό σταθμό, το Ράδιο Τέντα.

Όταν, ένα ξημέρωμα του Ιουνίου, οι κάτοικοι της Οαχάκα είδαν πάνοπλους αστυνομικούς να επιτίθενται βάναυσα στους απεργούς, η οργή για την αστυνομική βαρβαρότητα και το αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στους δασκάλους, τους έκανε να αντιδράσουν:Ξεχύθηκαν στους δρόμους, ενώθηκαν με τους απεργούς και μετά από οδομαχίες ωρών, ανακατέλαβαν την πλατεία απωθώντας τις αστυνομικές δυνάμεις.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα