Μελέτη για τους τοξικούς ρύπους στο Μάτι ξεκίνησε το ΑΠΘ

Πολύ σοβαρή είναι η τοξική επιβάρυνση των καμένων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, καθώς κάηκαν αυτοκίνητα, υγρά αυτοκινήτων, πλαστικά, δομικά υλικά και οι πυρόπληκτοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο από τις επιβλαβείς ουσίες που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Οι πυρόπληκτοι είναι αντιμέτωποι με τη διαχείριση εξαιρετικά επιβλαβών ουσιών, όπως ο μόλυβδος, ο αμίαντος, αλλά και τα προϊόντα καύσης του πλαστικού.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στον αέρα, αφού υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης και του υδροφόρου ορίζοντα.

Μελέτη για τους τοξικούς ρύπους ξεκίνησε το ΑΠΘ

Μελέτη για τους τοξικούς ρύπους στα καμένα της Ανατολικής Αττικής έχει ξεκινήσει ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Δ. Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Αττική, «Το επόμενο βήμα για εμάς επιστημονικά ήταν να πάμε στο πεδίο της ρυπάνσης και να κάνουμε μετρήσεις».

Οδηγός διαχείρισης αποβλήτων από το ΥΠΕΝ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε τη Δευτέρα (06/08/2018) οδηγό για τη διαχείριση των αποβλήτων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο σχετικός οδηγός μοιράστηκε στους δήμους των περιοχών αυτών μαζί με κατευθύνσεις για την προστασία από τα αμιαντούχα υλικά.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στον οδηγό υπάρχει πρόβλεψη για όλες τις κατηγορίες αποβλήτων καμένων ή μη (οικοδομικά, κλαδέματα, βλάστηση και ξυλεία, δασική και μη, ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, λαμπτήρες, ογκώδη απόβλητα οικιακού εξοπλισμού) και δίνονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Οι πολίτες και οι επαγγελματίες των περιοχών θα μπορούν να εναποθέτουν τα απόβλητα στον ειδικό εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί ή να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου τους. Βασικός κανόνας είναι η χωριστή συλλογή και διαχείριση των ανωτέρω αποβλήτων και η αποφυγή ανάμειξής τους.

Ιδιαίτερη προστασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων

Παράλληλα, σύμφωνα με τη διεύθυνση δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι και επιπλέον λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων.

Το υπουργείο Υγείας σημειώνει ακόμη ότι η τέφρα στις καμένες περιοχές μπορεί να είναι επικίνδυνη λόγω της φύσης των απανθρακωμένων υλικών. Οι οσμές καπνού μπορεί να παραμείνουν στην περιοχή για αρκετό χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή των κατοίκων ότι κατά τον καθαρισμό των κατοικιών μετά την πυρκαγιά θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες στα προϊόντα καθαρισμού, να γίνεται χρήση ειδών ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά) και παιδιά και κατοικίδια να κρατηθούν μακριά. Επίσης, θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι υπάρχει επαρκής αερισμός / εξαερισμός στον χώρο.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα