Μεθοδευμένη η κλιμάκωση Σόιμπλε στο ελληνικό θέμα λέει ο Γκάμπριελ

Εκτενέστατα ρεπορτάζ δημοσιεύουν σήμερα Παρασκευή τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τονίζοντας ότι το ελληνικό ζήτημα διχάζει τη χώρα ενώ αναφέρονται και στην επιστολή – κόλαφο του πρώην υπουργού Οικονομίας προς την Άγκελα Μέρκελ.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αντιτίθεται στην πολιτική Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα και προτείνει συμβιβασμό. Το κόμμα επισημαίνει ότι ο Σόιμπλε εξωθεί την Ελλάδα και πάλι προς Grexit.

Η εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στην επιστολή, η οποία έχει ημερομηνία 2 Ιανουαρίου, μέσω της οποίας ο Γκάμπριελ εκφράζει παράπονο στην «προϊσταμένη» του για την πολιτική του Σόιμπλε έναντι της Ελλάδος.

« Οι θέσεις του υπουργείου Οικονομικών και του ΔΝΤ αποκλίνουν τόσο πολύ, που φαίνεται αμφίβολη κάποια συμφωνία», γράφει ο Γκάμπριελ τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εποικοδομητική στάση.

Στο άρθρο η οικονομική εφημερίδα περιγράφει την εμμονή Σόιμπλε στους σκληρούς όρους λιτότητας και στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια, στις αιτιάσεις του ΔΝΤ ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό και στη συμβιβαστική λύση που προτείνει ο Γκάμπριελ για πλεόνασμα του 3,5%, αλλά μόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως ζητά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Σόιμπλε ωστόσο παίζει με τον χρόνο

Δεκατέσσερις ημέρες αργότερα την επιστολή Γκάμπριελ ήρθε η απάντηση από τον ίδιο τον Σόιμπλε ο οποίος απορρίπτει ως αντιπαραγωγικές τις προτάσεις , εξηγεί ότι όσο περισσότερο μειώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, ότι θέλει να κρατήσει χαμηλό τον λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι χώρες του ευρώ και ότι πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μόνο για τρία και όχι για δέκα χρόνια, θα ανέβαζε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στα 100 δις ευρώ.

Στο δημοσίευμα, η Handelsblatt παρουσιάζει και άλλες ενδείξεις που κάνουν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να πιστεύει ότι ο Σόιμπλε ποντάρει στο Grexit.

Υπενθυμίζει τις αντικρουόμενες απόψεις που διατύπωσε σε δύο προηγούμενες συνεντεύξεις του. Στη μια περιέγραφε σενάριο ελληνικής διάσωσης χωρίς ΔΝΤ, αλλά στη θέση του τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ΕΜΣ, και στην άλλη απειλούσε ότι θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα, εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις συμφωνίες χωρίς το ΔΝΤ στο νέο.

Οι υπουργοί Οικονομικών συνέπτυξαν κοινό μέτωπο, μόνο η Γαλλία υποστηρίζει ακόμη την Αθήνα, γι’ αυτό και ο Τσίπρας θέλει να πάρει την επόμενη δόση πριν τις γαλλικές εκλογές περιγράφει η γερμανική εφημερίδα για να καταλήξει: «Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε μπορεί να παίξει με τον χρόνο και μέχρι τον Ιούνιο υπάρχει χρόνος καθώς η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει για την ώρα αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα