Μεγαλώνει το πολιτικό  χάσμα στη Γερμανία

Μεγαλώνει το πολιτικό χάσμα στη Γερμανία, τη στιγμή που η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα στη Βαυαρία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπό την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, εισηγείται να αυξηθούν σημαντικά οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες ώστε να φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ, βρίσκοντας κάθετα διάφωνους τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ενόψει των συνομιλιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη συντηρητική παράταξη της Μέρκελ και την κεντροαριστερά θεωρείται πλέον ότι αποτελεί τη μόνη πιθανότητα που έχει για να εξασφαλίσει νέα, τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, όμως οι δυνητικοί εταίροι της αξιώνουν να γίνουν παραχωρήσεις πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες τη νέα χρονιά.

Ένα προσχέδιο απόφασης της CSU, το οποίο περιήλθε την Παρασκευή σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, αναφέρει πως το κόμμα θέλει οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες να φθάσουν το επίπεδο του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή τον στόχο που έχει οριστεί από το NATO, και να γίνουν επενδύσεις στον στρατό, σε τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στις υποδομές των μεταφορών, μεταξύ άλλων.

Η αξίωση της δεξιάς πτέρυγας των συντηρητικών της Μέρκελ για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες αναμενέται ότι θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας με το SPD.

Το SPD απορρίπτει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ώστε η χώρα να επιτύχει τον στόχο του NATO και κατηγορεί τη Μέρκελ και τους συντηρητικούς ότι υποτάσσονται στις απαιτήσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης στο έγγραφο διατυπώνονται εκ νέου επιφυλάξεις για τη βαθύτερη ολοκλήρωση της Ε.Ε. κι απορρίπτεται ρητά η ιδέα της «όλο και στενότερης ένωσης» που έχει προβάλει ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος οραματίζεται την εγκαθίδρυση των «Ηνωμένων Κρατών της Ευρώπης» μέχρι το 2025.

Για τη μετανάστευση, πεδίο στο οποίο τα δύο κόμματα επίσης έχουν βαθιές διαφωνίες, το κείμενο της CSU τονίζει ότι η Γερμανία δεν μπορεί να είναι πλέον ο βασικός προορισμός των προσφύγων και ότι η αποστολή της Ε.Ε. η οποία διασώζει μετανάστες στη θάλασσα δεν μπορεί να ενεργεί σαν εταιρεία μεταφορών προς την Ευρώπη.

Το κόμμα προτείνει επίσης οι αφρικανικές χώρες που θα δέχονται τον επαναπατρισμό προσφύγων και μεταναστών να ανταμείβονται με περισσότερες γερμανικές επενδύσεις. «Με απλά λόγια: αν συνεργάζεστε, έχετε κέρδος», αναφέρει το έγγραφο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα