Μεγαλώνει η απόκλιση προς την ακροδεξιά στη Νέα Δημοκρατία

Δυναμικό «παρών» δόθηκε τις περασμένες μέρες στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, με τον κύριο εμπνευστή της, Αντώνη Σαμαρά να διαμηνύει πως είναι εδώ και είναι… πιο ακροδεξιός από ποτέ.

Τόσο η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στην Καβάλα αναφορικά με το Μακεδονικό, «πουλώντας» πατριωτικές «κορώνες» σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και το «άδειασμα» αλλά τελικά κάλυψη των ναζιστικών περί Άριας φυλής, απόψεων της Βασιλικής Στεργιοπούλου, από τον Άδωνη Γεωργιάδη όταν πουλούσε χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα τα βιβλία της από εκπομπή του, δείχνουν ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι ακραίες φωνές δεν είναι απλά μεμονωμένα περιστατικά αλλά «τρόπος ζωής». Και μέσα σε όλα αυτά η σιωπηρή ανοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη -μπορεί και αδυναμία;- που δείχνει ότι προφανώς και στη Νέα Δημοκρατία χωράνε όλοι.

Οι περίεργες αντιφάσεις του πρώην πρωθυπουργού

Αρχικά, ο Αντώνης Σαμαράς από την ομιλία του στην μακεδονική πόλη, έθεσε ως στόχο να επιβάλει ως επίσημη θέση στο κόμμα του τη μέχρι στιγμής ανεπίσημη θέση κατά της σύνθετης ονομασίας, κάτι που έρχεται σε ξεκάθαρη αντίθεση με τη διακηρυγμένη το 2008 θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes που είχαν διατυπώσει ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και η τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Εγώ υποστήριζα πάντα, ότι ΔΕΝ μπορούμε να δώσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας. Τελεία και παύλα», είπε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μάλλον παραβλέποντας ότι επί κυβερνήσεώς του το 2014, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε και αυτός στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την εθνική γραμμή υπέρ της σύνθετης ονομασίας.

Και η Ντόρα Μπακογιάννη όμως προ ημερών «άδειασε» με συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», δηλώνοντας ότι «η εθνική γραμμή του 2008 δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν το 2014».

Γνωστό το έργο της αποκήρυξης συνεργατών

Και επειδή ένας Αντώνης Σαμαράς δεν φτάνει, ο ιδανικός εκφραστής των ιδεών του στο κόμμα, Άδωνις Γεωργιάδης, «κέρδισε» και πάλι δημοσιότητα τις περασμένες ημέρες, με επίκεντρο τις επιλογές των συναδέλφων του στην ιδιόκτητη επιχείρηση «Ελληνική Αγωγή».

Ο σάλος που προκλήθηκε από τις ναζιστικές θεωρίες περί Άριας Φυλής που διακήρυσσε η Βασιλεία Στεργιοπούλου στα σεμινάρια αυτά, οδήγησε τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στην απόλυσή της, όσο βέβαια κι αν ο ίδιος υποστηρίζει ότι η απόλυση έγινε επειδή ο ίδιος το αποφάσισε και όχι επειδή δέχτηκε τρομακτική κατακραυγή.

Άλλωστε όταν ο ίδιος πουλούσε τα βιβλία της σε παλαιότερη εκπομπή του -τις ένδοξες εποχές των τηλεπωλήσεων- μάλλον δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Όταν δε ο δημοσιογράφος, Πάσχος Μανδραβέλης έθεσε το ερώτημα στον Γεωργιάδη και σχολίασε πως «αυτό δεν είναι ελληνική αγωγή. Είναι βλακώδης και δυσώδης αγωγή», ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι δεν επιλέγει ο ίδιος τους συνεργάτες του. «Απορώ πραγματικά πώς τσίμπησες κι εσύ! Η κυρία κάνει μία ελεύθερη ομιλία, όποιος θέλει ακούει, όποιος θέλει όχι», απάντησε συγκεκριμένα.

Το «εργάκι» βέβαια της αποκήρυξης συνεργατών, είναι παλιό για τον «χαμαιλέοντα» της Δεξιάς, όταν αποκήρυξε το φιλοχιτλερικό βιβλίο του Κωνσταντίνου Πλεύρη, το οποίο διαφήμιζε νωρίτερα επί μήνες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα