Μεγάλου: Η Τρ. Πειραιώς στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης των «κόκκινων» δανείων

Το χαμένο έδαφος σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα προσπαθήσει να καλύψει μέσα στους επόμενους μήνες η Τρ. Πειραιώς, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου στο πρακτορείο Bloomberg.

«Η διοίκηση έχει αποφασίσει να επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης προκειμένου να αποπληρωθούν οι κρατικές ενισχύσεις το συντομότερο δυνατόν» τόνισε ο κ. Μεγάλου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει σημειώσει άνοδο 45% από τότε που ανέλαβε ο κ. Μεγάλου, δίνοντας στην τράπεζα χρηματιστηριακή αξία περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι «σε καλό δρόμο» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων – των δανείων σε καθυστέρηση πέρα των 90 ημερών – κατά 4 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους και συγκεκριμένα σε 19,1 δισ. ευρώ από 23 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου, ανέφερε ο κ. Μεγάλου και πρόσθεσε ότι «κύριος στόχος μας είναι η μείωση της έκθεσή μας σε μη τραπεζικές δραστηριότητες και σε συμμετοχές σε θυγατρικές της τράπεζας στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία».

«Αν υλοποιήσουμε αυτό το πλάνο χωρίς επίδραση στα κεφάλαια της τράπεζας, αυτό θα επηρεάσει θετικά τον ισολογισμό μας» συμπλήρωσε.

Η τράπεζα έχει συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) να μειώσει παράλληλα την έκθεσή της στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά 2 δισ. ευρώ σε 31,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα ρυθμισμένα δάνεια που ενδέχεται να γυρίσουν στο κόκκινο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Τρ. Πειραιώς έχει ήδη προβεί στις πρώτες κινήσεις για τη μείωση του μεγάλου όγκου «κόκκινων» δανείων, πουλώντας προβληματικά δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τους τελευταίους μήνες 18 μήνες. Άντλησε, επίσης, 3 εκατ. ευρώ από τη διάθεση 29 ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

Ο νέος νόμος που επιτρέπει στις τράπεζες να συνεργάζονται απευθείας με τους δανειολήπτες για την αναδιάρθρωση των δανείων θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα