Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν χωριά

Με μεγάλη περίμετρο με διάσπαρτες εστίες εξελίσσεται το μέτωπο της φωτιάς, η οποία ξέσπασε περίπου στις 15.20 σε χαράδρα στο χωριό Σταυρός του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων στην κεντρική Εύβοια.

Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα δασική έκταση, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι καταστράφηκαν δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή.

Προληπτικά μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο οι κάτοικοι από τα χωριά Κοντοδεσπότι και ο Σταυρός, καθώς η πυρκαγιά περικύκλωσε τον πρώτο οικισμό και κατευθύνθηκε προς τον δεύτερο.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για σπίτια που κινδυνεύουν, αλλά έγινε προληπτικά η εκκένωση» δήλωσε από το μέτωπο αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Επίσης, εκκενώθηκε η Μόνη Παναγίας Γοργοεπηκόου στα Ψαχνά και μία κατασκήνωση με παιδιά στη Δάφνη χωρίς να υπάρξει κίνδυνος, καθώς βρίσκεται μακρυά από  μέτωπο της πυρκαγιάς.

Προς το παρόν δεν μεταφέρθηκε κάποιος τραυματίας σε νοσοκομειακή μονάδα, σύμφωνα με δήλωση του αντιπρόεδρου του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνά, στην ΕΡΤ.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννης, ανέφερε ότι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν δημιουργήσει προστατευτικές ζώνες στους οικισμούς κι ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η μάχη θα κερδηθεί.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το μεσημέρι σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου».

Το μέτωπο της φωτιά είναι μεγάλο, όπως επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός.

«Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πλέον στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια» σημείωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

Χαρακτήρισε τη φωτιά «πολύ δύσκολη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής».

Ορατός και από τον αττικό ουρανό ο πυκνός καπνός | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει η καύσιμη ύλη του πευκοδάσους, το δύσβατο του σημείου και οι άνεμοι, που πνέουν στην περιοχή.

Από ξηράς επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Μέχρι να πέσει το σκοτάδι ρίψεις από αέρος πραγματοποίησαν 4 ελικόπτερα, 4 αεροσκάφη καναντέρ και 2 πετζετέλ.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής της Εύβοιας έχουν επιστρατευτεί και έχουν ενισχυθεί από τη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να διατεθούν 4 υδροφόρες και 3 μπουλντόζες, όπως επίσης και κάποια άλλα χωματουργικά μηχανήματα, ενώ  βρίσκονται στο σημείο και ελαφρά χωματουργικά μηχανήματα των δήμων.

Διακοπή κυκλοφορίας από και προς Β. Εύβοια

Για λόγους ασφαλείας έκλεισε προληπτικά η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα