Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη κατά των φιλοιρανικών δυνάμεων

Στρατεύματα πιστά στην κυβέρνηση της Υεμένης, με την υποστήριξη της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, άρχισαν σήμερα επιχειρήσεις με στόχο να καταλάβουν την πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Η μάχη για τη Χοντάιντα αναμένεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη, πιθανόν η σκληρότερη, πάντως σίγουρα η κρισιμότερη από την εμπλοκή της συμμαχίας υπό το Ριάντ στον πόλεμο στην Υεμένη, πριν από τρία χρόνια, εναντίον του κινήματος των σιιτών ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που τα ξένα στρατεύματα που επενέβησαν στον πόλεμο στην Υεμένη στα τέλη του Μαρτίου του 2015, στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης, εξόριστης κυβέρνησης, θα αποπειραθούν να καταλάβουν με μια χερσαία επιχείρηση μια μεγάλη πόλη με ισχυρές άμυνας.

Το λιμάνι στη Χοντάιντα, το μεγαλύτερο της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και μοναδικό που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι, είναι η πύλη μέσω της οποίας εισάγονται αγαθά στη χώρα και η ανθρωπιστική βοήθεια–τρόφιμα, φάρμακα και άλλο υλικό ζωτικής σημασίας–για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα