Μεγάλα προβλήματα στο Τέξας από τον τυφώνα-Άνοδος στις τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ

Σε καστάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζει να βρίσκεται το Τέξας, ενώ αναμένεται να μεταβεί επί τόπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump. Στο μεταξύ, οι πρωτοφανείς πλημμύρες συνεχίζονται και η τροπική καταιγίδα Harvey βρίσκεται περίπου 15 χλμ βορειοανατολικά της Βικτόρια, με ανέμους οι οποίοι πνέουν με ένταση 65 χλμ/ώρα.

Σε ορισμένες περιοχές έχουν καταγραφεί πάνω από 76 εκατοστά (30 ίντσες) βροχόπτωσης σε 48 ώρες, ενώ η βροχή συνεχίζεται, δήλωσε σήμερα η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι επιπτώσεις του τυφώνα Χάρβεϊ συναγωνίζονται αυτές της τροπικής καταιγίδας Άλισον, η οποία είχε φέρει στο Τέξας επίπεδα βροχόπτωσης πάνω 102 εκατοστά (40 ίντσες) τον Ιούνιο 2001, πλημμυρίζοντας 70.000 σπίτια και προκαλώντας ζημιές αξίας 9 δις δολαρίων (7,55 δις ευρώ).

“Το εύρος και η ένταση της βροχόπτωσης αυτής είναι πέρα από οτιδήποτε έχει καταγραφεί έως τώρα. Έρχονται καταστροφικές πλημμύρες και αναμένεται να συνεχιστούν επί σειρά ημερών”, είπε η Υπηρεσία σε ανάρτησή της στο Twitter.

Σημειώνεται ότι ο Harvey έφθασε στο Τέξας ως τυφώνας Κατηγορίας 4 (ύψιστο επίπεδο κλίμακας), με ανέμους 210 χλμ/ώρα, και είναι η ισχυρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει το Τέξας από το 1961. Ο Χάρβεϊ ξήλωσε οροφές σπιτιών, κατέστρεψε κτίρια, πλημμύρισε παράκτιες περιοχές και διέκοψε την ηλεκτροδότηση περίπου 280.000 ατόμων στο Τέξας από χθες.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων ανέφερε ότι η βροχόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή σε ορισμένες περιοχές του Τέξας, φέρνοντας από 38 έως και 63,5 εκατοστά βροχής επιπλέον.

Το μετεωρολογικό σύστημα στα νοτιοανατολικά παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών έχει 90% πιθανότητα να μετατραπεί σε κυκλώνα τις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το Κέντρο. Επίσης, το κέντρο της καταιγίδας Harvey προβλέπεται να μετακινηθεί από το κέντρο της ακτογραμμής του Τέξας σήμερα και να ξαναεπιστρέψει στη θάλασσα απόψε.

Όλες οι υπηρεσίες στο λιμάνι του Χιούστον, τέταρτης μεγαλύτερης πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών, θα παραμείνουν κλειστές σήμερα λόγω της επικινδυνότητας του καιρού, είπε χθες η εκπρόσωπος της αρχής του λιμανιού.

Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι υπήρχε πιθανότητα τυφώνων στο βορειότερο άκρο των παράκτιων περιοχών του Τέξας, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την νοτιοδυτική Λουιζιάνα, σήμερα το πρωί (απόγευμα ώρα Ελλάδας).

Άνοδος στην τιμή των καυσίμων

Συνέπεια του Harvey, οι τιμές της βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτοξεύτηκαν κατά 6% και πλέον, φθάνοντας στο ψηλότερο επίπεδο σε διάστημα δύο ετών, ενώ τα περιθώρια εκτινάχθηκαν στο 16% όταν άνοιξαν οι αγορές χθες Κυριακή καθώς η τροπική καταιγίδα εξανάγκασε τα διυλιστήρια σε διακοπή εργασιών.

Οι προθεσμακές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 7%, το ψηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Ιουλίου 2015, στα 1,7799 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα περιθώρια της αμερικανικής βενζίνης (RBc1-CLc1) αυξήθηκαν αλματωδώς μέχρι 18,2%, με ύψιστη τιμή τα 19,91 δολάριατο βαρέλι.

Σημειώνεται ότι στον Κόλπο έχει διακοπεί η παραγωγή τουλάχιστον 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα και συνεχίζονται οι εκτιμήσεις ζημιών σε τέσσερα διυλιστήρια της περιοχής Κόρπους Κρίστι στο Τέξας από το Σάββατο. Χθες όμως παρέμειναν κλειστά περισσότερα διυλιστήρια από φόβο πλημμυρών.

Οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης επίσης αυξήθηκαν, μέχρι και 3%, στα 1,6681 δολάρια το γαλόνι.

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα