«Μαύρος καπνός» στη Διάσκεψή των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

ÁÈÇÍÁ - ÍÕ×ÔÅÑÉÍÏ ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÏ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ(EUROKINISSI/.ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)Ατελέσφορη έληξε η κρίσιμη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής καθώς δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη από το Σύνταγμα διευρυμένη πλειοψηφία των 4/5 για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση του Ν. Βούτση, για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ προτείνεται ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και αντιπροέδρος π Βασίλης Μουλόπουλος. Ως μέλος προτάθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος.Η Νέα Δημοκρατία όμως για άλλη μια φορά κράτησε αρνητική στάση.

Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν τη στάση τους μετά την νέα πρόταση της κυβέρνησης και ψήφισαν θετικά, ενώ ο κ. Γεωργιάδης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ψήφισε «όχι».

 Τα υπόλοιπα μέλη που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής είναι:

Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος

Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής πανεπιστημίου

Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια πανεπιστημίου

Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια πανεπιστημίου

Αγγελική Σγώρα, διδάκτωρ Δικτύων Υπολογιστών

Γιάννης Τζανετάκος, δημοσιογράφος

Νωρίτερα, όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η τροπολογία που αναστέλλει την εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015 κατατέθηκε από την κυβέρνηση. Η τροπολογία θα ψηφιστεί την Πέμπτη και ορίζει ότι η αναστολή είναι έως την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.

Δένδιας: Ασέβεια στο θεσμό του ΣτΕ η δήλωση Γεροβασίλη

«Η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία και αυτό έχει να κάνει με την τακτική της επί μακρά σειρά μηνών. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και προκάλεσε ζημία η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με την εκδήλωση πλήρους ασέβειας στο θεσμό του ΣτΕ» είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η επιλογή υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ έγινε, όχι από τον πρόεδρο της Βουλής αλλά από τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής.

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση. Υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για το ΕΣΡ.

Λοβέρδος: Να καταργηθούν οι διατάξεις Παππά

«Ανήκουμε στις πολιτικές δυνάμεις που από την πρώτη συνεδρίαση λέγαμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Εμείς θέλαμε να συγκροτηθεί το όργανο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής του Συντάγματος» τόνισε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι πρέπει να μελετηθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως οι διατάξεις Παππά δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται. Ζήτησε, λοιπόν, κατάργηση των διατάξεων. «Πιστεύουμε ότι αυτό το φέρνει στη Βουλή σήμερα και αύριο θα το αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε αντιρρήσεις για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι το κόμμα του θα πρότεινε τον καθηγητή Γιώργο Σωτηρέλη, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το κόμμα δεν έχει μιλήσει μαζί του για να διερευνήσει αν θα τον ενδιέφερε η θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

Κρεμαστινός: Δεν μπορεί αρχηγός κόμματος να γίνει πρόεδρος ΕΣΡ

«Η λέξη αναστολή έχει την πονηριά ότι κάτι θα γίνει στη συνέχεια. Και ο κόσμος δεν είναι απονήρευτος», σχολίασε για την τροπολογία της κυβέρνησης ο Δημήτρης Κρεμαστινός. «Δεν μπορεί αρχηγός κόμματος να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ», πρόσθεσε ο κ. Κρεμαστινός, για την πρόταση σχετικά με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα.

Βαρεμένος: Πυροδοτείται σύγκρουση στα άκρα για μια ανεξάρτητη αρχή

«Είναι πολιτικές και εξωπολιτικές οι διαστάσεις του φαινομένου να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ» είπε ο Γιώργος Βαρεμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Φτάσαμε στο σημείο να ερωτάται κάποιος τι θα κάνουμε με το ΕΣΡ και να απαντάει εκλογές. Μπαίνουμε σε ατραπούς με αφορμή τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αρχής. Φτάσαμε εδώ. Πυροδοτείτε μια σύγκρουση, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στα άκρα και να μετατρέψουμε ένα θέμα νομικό ή συνταγματικό, σε σύγκρουση με όρους εμφυλιοπολεμικούς», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπαλαούρας: Να επιστραφούν τα λεφτά στους καναλάρχες;

Το ΣτΕ παρακολουθούσε επί 27 χρόνια αυτήν την αεροπειρατεία και είπε ότι η κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι απαράδεκτη και αντισυνταγματική, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.

«Η ΝΔ κατέθεσε μια πρόταση η οποία ουσιαστικά μιλάει για μια μη διαγωνιστική διαδικασία. Δηλαδή τι θα κάνει το κράτος, θα δίνει τις άδειες με ένα ευτελές τίμημα; Θα βάλει προϋποθέσεις και υποχρεώσεις για τους εργαζόμενους;», είπε ο κ. Μπαλαούρας και απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ ρώτησε: «Δηλαδή πείτε ευθέως τι θέλετε; Να επιστρέψει το κράτος τα λεφτά στους καναλάρχες;».

Λυκούδης: Mπορεί ο Πολύδωρας να είναι μια πρόταση συναινετική;

«Είναι σαφές και πεντακάθαρο ότι δεν μπορεί να είμαστε διαχυμένοι στις εντυπώσεις. Ή καταργείται ή αναστέλλεται η διάταξη», είπε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, για την τροπολογία της κυβέρνησης και ζήτησε να προβλεφθεί κατάργηση της διάταξης του νόμου 4339/2015 και όχι αναστολή, όπως η τροπολογία αναφέρει.

Η πρόταση που είχατε φέρει για τον κ. Μορώνη είχε τύχει ευμενέστατης αποδοχής, είπε ο κ. Λυκούδης και τόνισε ότι ο Γιάννης Τζαννετάκος θα μπορούσε να είναι πρόταση, όπως και ο κ. Σωτηρέλης, με το κύρος που έχει. «Μα στα αλήθεια, θεωρείτε ότι μπορεί ο κ. Πολύδωρας να είναι μια πρόταση συναινετική», είπε και τόνισε ότι η πρόταση με τον κ. Πολύδωρα δεν μπορεί να τύχει συναινέσεως. Αναδιατυπώστε την τροπολογία και ξανασκεφτείτε το ζήτημα του προέδρου του ΕΣΡ, είπε ο κ. Λυκούδης.

Κρεμαστινός: Πονηρή η αναστολή της διάταξης Παππά

«Η λέξη αναστολή έχει την πονηριά ότι κάτι θα γίνει στη συνέχεια. Και ο κόσμος δεν είναι απονήρευτος», σχολίασε για την τροπολογία της κυβέρνησης ο Δημήτρης Κρεμαστινός, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Δεν μπορεί αρχηγός κόμματος να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ», πρόσθεσε ο κ. Κρεμαστινός, για την πρόταση σχετικά με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα.

Δουζίνας: Η πρόταση για Πολύδωρα ήταν συναινετική

«Το Σύνταγμα προβλέπει κατ΄αρχάς ομοφωνία και αν αυτή δεν επιτευχθεί, προβλέπει πλειοψηφία με τα 4/5 διότι το Σύνταγμα θέλει ευρύτατη συναίνεση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας και προσέθεσε: «Σημαίνει ότι τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους διαφορετικά δεν έχουμε ΕΣΡ».

Για την πρόταση αναφορικά με τον Βύρωνα Πολύδωρα είπε: «Ένα κόμμα της Αριστεράς επιλέγει κάποιον πολιτικό με μεγάλη πείρα, βασικό στέλεχος της δεξιάς παράταξης. Έχουμε μια ακόμα ενέργεια από την πλευρά του προεδρείου και της κυβέρνησης για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

Μεϊμαράκης: Ο πρωθυπουργός να περιοριστεί στα καθήκοντά του

Στα αδιέξοδα που δημιουργεί η υφιστάμενη διαδικασία για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών, αναφέρθηκε o Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σημείωσε επίσης ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων δεν βοηθάει, πολύ περισσότερο που εν προκειμένω το ζήτημα αφορά τα κανάλια.

«Δεν κάνει να λέμε δημοσίως ονόματα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να αφήσει εσάς να ασκήσετε τον ρόλο σας. Όπως έδρασε ο πρωθυπουργός, ήθελε μάλλον να κάψει και αυτή την προσπάθεια», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και αντί η κυβέρνηση να έρθει και να βοηθήσει εσάς στο έργο σας, έφερε ένα νόμο που αφαίρεσε αρμοδιότητες από το ΕΣΡ», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και παρατήρησε ότι η «γέφυρα» για την οποία σήμερα μιλάει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να είχε γίνει πέρσι αντί για τον νόμο 4339/2015.

Δεν συμμερίστηκε επίσης την άποψη ότι η πρόνοια περί «αναστολής» της κυβερνητικής τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι για να μην εγείρουν απαιτήσεις υπερθεματιστές. Δήλωσε επίσης ότι η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

«Η κυβέρνηση καλλιεργεί την καχυποψία διότι επέλεξε να αναμιχθεί στον ποιον θα προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που σαμποτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Χριστοδουλοπούλου: Το ΕΣΡ δεν άσκησε ποτέ τις αρμοδιότητές του

«Το ΕΣΡ είχε πάντα τις αρμοδιότητες να κάνει διαγωνισμό, να κάνει την αδειοδότηση. Δεν το έκανε ποτέ. Τους εγκάλεσε κανείς γι΄αυτό; Έλειπε η πολιτική βούληση που το ΕΣΡ δεν είχε το σθένος να προχωρήσει το διαγωνισμό», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και είπε ότι επί κυβερνήσεως Παπαδήμου, είχε κατατεθεί στη Βουλή διάταξη από τον κ. Βορίδη που μετέφερε αρμοδιότητα στον υπουργό για τον αριθμό των αδειών.

Σε σχέση με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα, παρατήρησε ότι «πραγματικά δεν είναι θέμα προσώπου» αλλά εκείνο που απαιτείται είναι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ – και επειδή δεν αρκεί για να ενεργοποιήσει ένα διαγωνισμό το ΕΣΡ από μόνο του, χρειάζεται μια πολιτική πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του διαγωνισμού.

Μ.Γεωργιάδης: Κατάργηση του νόμου Παππά και πρόταση κοινής αποδοχής

Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ πρέπει να συσταθεί άμεσα αλλά όχι με λύσεις προσχηματικές. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια δεσμευτική τελική πρόταση προς ψήφιση ως προς τα άτομα και να καταργηθεί προηγουμένως ο νόμος Παππά. «Δεν μπορώ να συναινέσω υπό αυτές τις συνθήκες», είπε ο βουλευτής.

Θ.Παπαχριστόπουλος: Το ΕΣΡ είναι ανύπαρκτο

«Το ΣτΕ είχε πάρει το 2011 απόφαση, ότι όλο το τοπίο είναι αντισυνταγματικό, και ακολούθησε η απόφαση για την υποχρέωση είσπραξης τελών συχνοτήτων. Ο περίφημος διαγωνισμός για την DIGEA δεν έγινε από το ΕΣΡ», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τόνισε ότι το ΕΣΡ ήταν ανύπαρκτο, σημειώνοντας ότι είχε φτάσει μέχρι του σημείου να έχει σχεδόν ισόβιο πρόεδρο.

Ανέφερε επίσης ότι «δεν είναι ο νόμος Παππά, αλλά ένας νόμος που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Για τον Βύρωνα Πολύδωρα είπε ότι είναι αδέκαστος και ποτέ δεν είχε σχέση με οτιδήποτε απαξίωσε το πολιτικό προσωπικό, εδώ και χρόνια.

Κακλαμάνης: Η κυβέρνηση έφερε μια άτολμη τροπολογία

«Περίμενα ότι η κυβέρνηση θα άρπαζε την ευκαιρία και θα έφερνε σήμερα μια γενναία τροπολογία, θα την ψηφίζαμε όλοι, και μετά με τη γνωστή διαδικασία θα ερχόμασταν στο γραφείο σας κύριε πρόεδρε να βρούμε την κοινή συνισταμένη στα πρόσωπα για το ΕΣΡ», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης. «Αντί αυτών, η κυβέρνηση έφερε μια άτολμη τροπολογία, μια τροπολογία σαν να θέλει ο κ. Παππάς να περιορίσει τις πολιτικές απώλειες διότι είχε επάνω του το θέμα» συμπλήρωσε.

«Είμαι φίλος και έχω κοινούς αγώνες με τον Β. Πολύδωρα. Αλλά αυτά τα δύο δεν θα με έκαναν να αποστώ από την συντεταγμένη θέση του κόμματος μου. Πρέπει όμως να πω, ότι βλέποντας τον Β. Πολύδωρα στην ΕΡΤ, μου έδωσε την εικόνα ότι δεν τον ενδιέφερε η θέση για το ΕΣΡ, αλλά η θέση της κυρίας Γεροβασίλη στον επόμενο ανασχηματισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Δανέλλης: Η κυβέρνηση έχασε μια ιστορική ευκαιρία

«Λυπάμαι που η κυβέρνηση έχασε μια ιστορική ευκαιρία να πιστωθεί την ανασύνταξη και ρύθμιση ενός κρίσιμου πεδίου και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής. Επέλεξε αντί για τις συνταγματικές επιταγές, το νόμο Παππά, τον απερίγραπτο διαγωνισμό και τα όσα ακολούθησαν την απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και πρόσθεσε ότι η σημερινή τροπολογία της κυβέρνησης, δεν έχει την ευψυχία της κατάργησης της αρχικής διάταξης Παππά.

Είπε ακόμη, ότι ο προταθείς για πρόεδρος του ΕΣΡ δεν βρίσκει σύμφωνο το Ποτάμι και έκανε έκκληση να μην προχωρήσει η διάσκεψη σε ψήφιση αυτής της πρότασης, ώστε να υπάρξει μια πρόταση που θα καλύπτει τα εχέγγυα μιας απόφασης που ο συνταγματικός νομοθέτης επιτάσσει.

Συρίγος: Τίποτα δε μας εμποδίζει να πάρουμε απόφαση για το ΕΣΡ

«Πολιτικά καταχρηστική» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά και στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος. «Τίποτα δεν μας εμποδίζει σήμερα να προχωρήσουμε σε απόφαση για το ΕΣΡ. Οι αναφορές στα πρόσωπα είναι ρητορικές, διότι ακόμη και αν δεν υπήρχαν αυτά τα πρόσωπα σήμερα, πάλι δεν θα καταλήγαμε σε απόφαση», ανέφερε.

Για τον Β. Πολύδωρα είπε, ότι παρότι είναι αντίθετος πολιτικά μαζί του, είναι ένας άνθρωπος έντιμος με μακρά θητεία στο δημόσιο βίο.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα