Μαχαίρωσαν τον υποψήφιο της ακροδεξιάς στη Βραζιλία

Στη σύλληψη ενός υπόπτου για την επίθεση με μαχαίρι κατά του υποψήφιου της ακροδεξιάς για την προεδρία στη Βραζιλία, Ζαΐχ Μπολσονάρου, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πολιτεία Μίνας Ζεράις, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές.

Ο Μπολσονάρου υπεβλήθη σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση, όπως δήλωσε ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, ο στρατηγός ε.α. Αντόνιου Χαμίλτον Μαρτσίνς Μοουράου, κι αναμένεται να μείνει τουλάχιστον μία εβδομάδα στο νοσοκομείο, καθώς υπέστη τραύματα στην κοιλιά.

Ο γιος του υποψήφιου, Φλάβιου Μπολσονάρου, αρχικά δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπέστη μόνο «επιφανειακά τραύματα», αλλά ύστερα ότι η κατάστασή του ήταν πολύ πιο σοβαρή: είχε διάτρηση στο ήπαρ, στον πνεύμονα και στο έντερο, ανέφερε. «Έχασε πολύ αίμα και έφτασε στο νοσοκομείο (…) σχεδόν νεκρός».

Στις εικόνες που μετέδωσαν τοπικά μέσα από τη στιγμή της επίθεσης φαίνονται υποστηρικτές του Μπολσονάρου να τον μεταφέρουν στους ώμους, εν μέσω ενός μεγάλου πλήθους στην πόλη Ζουίζ ντε Φόρα.

Κάποια στιγμή ο πολιτικός βγάζει μια κραυγή, ενώ κάποιος τον μαχαιρώνει στην κοιλιακή χώρα, και μετά πέφτει προς τα πίσω, στα χέρια όσων τον περιτριγυρίζουν. Περνούν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να καταλάβει ο κόσμος τι έχει συμβεί αλλά αμέσως μετά τον απομακρύνουν γρήγορα από το σημείο.

Ύστερα η χωροφυλακή υποστήριξε ότι ο 40χρονος ύποπτος Αντέλιου Μπίσπου ντε Ολιβέιρα «βγήκε από το σπίτι του με ένα μαχαίρι», πήγε στη συγκέντρωση των οπαδών του Μπολσονάρου και είπε πως διέπραξε την επίθεση για «προσωπικούς λόγους», διότι τον «διέταξε ο Θεός» να επιτεθεί στον πολιτικό.

«Μας είπε ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν προσωπικοί λόγοι, τους οποίους δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε (…) μας είπε κάποια στιγμή ότι έδρασε “κατ’ εντολή του Θεού”», αναφέρει η χωροφυλακή της Μίνας Ζεράις.

Ο Φερνάντου Αντάτζι, που αναμένεται να είναι ο υποψήφιος του Κόμματος Εργαζομένων (PT), μετά την ακύρωση της υποψηφιότητας του Λούλα από το Ανώτατο Εκλογοδικείο, έκανε λόγο για «όνειδος» και «φρίκη» καταδικάζοντας την επίθεση, όπως και άλλοι υποψήφιοι, ανάμεσά τους ο κεντροαριστερός Σίρου Γκόμις και η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Φλάβιο Σαντιάγκο, υποστήριξε ότι τέτοιες επιθέσεις σε υποψηφίους ήταν σπάνιες στη χώρα του. «Στη Βραζιλία δεν έχουμε την κουλτούρα αυτού του τύπου τις επιθέσεις, όπου κάποιος μπορεί να σπάσει την ασφάλεια και να επιτεθεί σε έναν υποψήφιο».

Ωστόσο, τα φαινόμενα πολιτικής βίας αυξάνονται στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον Guardian. Τον Μάρτιο η Μαριέλ Φράνκο, δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο με το αριστερό κόμμα Σοσιαλισμός και Ελευθερία, δολοφονήθηκε και το έγκλημα δεν έχει διαλευκανθεί ακόμα. Τον ίδιο μήνα δύο λεωφορεία της εκστρατείας του Λούλα δέχτηκαν πυροβολισμούς, αλλά ο πρώην πρόεδρος ήταν εκείνη τη στιγμή εκεί.

Το προφίλ του υποψηφίου
Στις δημοσκοπήσεις ο Μπολσονάρου προηγείται με ποσοστό 22%, έπειτα από τον αποκλεισμό του φυλακισμένου Λούλα. Ωστόσο, τα γκάλοπ δείχνουν ότι θα τον κέρδιζαν με άνεση σχεδόν όλοι οι άλλοι υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο.

O πολιτικός βρίσκεται επί σχεδόν τρεις δεκαετίες στο βραζιλιάνικο Κογκρέσο και στο επίκεντρο της εκστρατείας του τοποθέτησε την επιβολή του νόμου και της τάξης και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που προχώρησε σε ομοφοβικά σχόλια.

Ο πρώην λοχαγός, που δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-85), είχε πει πρόσφατα ότι τα μέλη του PT θα πρέπει να πυροβοληθούν. Μάλιστα, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να μπορούν να σκοτώνουν κατά βούληση τους ύποπτους εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες.

Είναι δε αντιμέτωπος με μια δίκη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξαιτίας ομιλιών στις οποίες, σύμφωνα με εισαγγελείς, υποκίνησε μίσος και προέτρεψε σε βιασμό. Ο Μπολσονάρου απορρίπτει τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας μια πολιτική δίωξη σε βάρος του.

Οι εκλογές του Οκτωβρίου χαρακτηρίζονται ως οι πιο απρόβλεπτες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία, πριν από τρεις δεκαετίες. Έπειτα από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, δεκάδες πολιτικοί έχουν οδηγηθεί στις φυλακές και πολλοί ψηφοφόροι είναι εξοργισμένοι και αηδιασμένοι με πολλά μέλη της βραζιλιάνικης εθνικής αντιπροσωπείας.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, αναλυτές εκτίμησαν ότι το περιστατικό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την αφήγηση του Μπολσονάρου ότι η Βραζιλία βρίσκεται σε χάος και χρειάζεται σταθεροποίηση.

Τέλος, η Ντίλμα Ρουσέφ προκάλεσε αντιδράσεις όταν υποστήριξε ότι οι εξτρεμιστικές απόψεις του ίδιο μπορεί να προκάλεσαν την επίθεση. «Όταν σπέρνεις το μίσος, θερίζεις θύελλες» είπε η διάδοχος του Λούλα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα