Ματαιώθηκε η επίσκεψη Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks at the American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) policy conference in Washington March 5, 2012.      REUTERS/Joshua Roberts    (UNITED STATES - Tags: POLITICS)

Οι ισραηλινές αρχές αιτιολόγησαν σήμερα την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να μην μεταβεί στις ΗΠΑ στα μέσα Μαρτίου και να αρνηθεί πρόταση του Λευκού Οίκου για συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, επικαλούμενες την έγνοια του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φανεί ως μια παρεμβολή του στις προκριματικές εκλογές που διεξάγονται στις ΗΠΑ.

“Ο πρωθυπουργός εκτιμάει τη βούληση του Ομπάμα να τον συναντήσει την Παρασκευή (18 Μαρτίου) στην Ουάσινγκτον (…). Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην μεταβεί προς το παρόν στην Ουάσινγκτον, την ώρα που βρίσκεται στην κορύφωσή της η διαδικασία των αμερικανικών προκριματικών” εκλογών, σημειώνουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους υπεύθυνοι του γραφείου του Νετανιάχου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι ο Νετανιάχου δεν έδωσε συνέχεια σε μια πρόταση των αμερικανικών αρχών να συναντηθεί στα μέσα Μαρτίου στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο και εξέφρασε “έκπληξη” γι’αυτό.

Το νέο αυτό περιστατικό στις σαφώς τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Ομπάμα και στην κυβέρνηση Νετανιάχου σημειώνεται την παραμονή της επίσκεψης στο Ισραήλ του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η Ουάσινγκτον διευκρίνισε εξάλλου χθες ότι η ματαίωση της επίσκεψης του Νετανιάχου δεν οφειλόταν σε κάποιο πρόβλημα με τις ημερομηνίες.

Σύμφωνα τις αμερικανικές αρχές, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ζητήσει μια συνάντηση μεταξύ του Ομπάμα και του Νετανιάχου “στις 17 ή στις 18 Μαρτίου” και πριν από δύο εβδομάδες ο Λευκός Οίκος διατήρησε τη δεύτερη ημερομηνία.

Η επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον θα συνέπιπτε με την ετήσια διάσκεψη της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων, της AIPAC, στην οποία έχει μετάσχει και στο παρελθόν ο Νετανιάχου. Ωστόσο φέτος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στη διάσκεψη μιλώντας μέσω δορυφορικής σύνδεσης, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες Τύπου του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα