Μαξίμου: «Συντήρηση πυραμίδων» τα περί αλλαγής συνόρων

«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή την αντίδραση που προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί «διευθέτησης του ζητήματος του εμπολέμου και των συνόρων με την Αλβανία» μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

Στη διάρκεια των δηλώσεων του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχει γίνει πολύ ουσιαστική δουλειά ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, σε μια σειρά από θέματα που, όπως είπε, βαραίνουν τις σχέσεις των δύο χωρών για δεκαετίες. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι οι δύο χώρες είναι «πάρα πολύ κοντά σε μία λύση που αφορά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» και η οποία «δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ελληνική πλευρά».

Δήλωσε ωστόσο ότι «τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της ΑΟΖ, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων, στα οποία βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μία κάποια διευθέτηση».

«Τα θέματα αυτά, ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει» είπε, συμπληρώνοντας ότι συμφώνησε με τον Αλβανό ομόλογό του, «το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειες τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε πιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μία θετική διευθέτηση, το συντομότερο δυνατό».

Στο πλαίσιο αυτό πηγές του Μαξίμου σχολίασαν ότι «αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι «η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα».

«Και η γελοιότητα έχει τα όριά της», σχολίασαν.

Εξηγήσεις ζητεί ο Ανδ. Λοβέρδος

Εξηγήσεις για τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, περί «διευθέτησης ζητήματος συνόρων» με την Αλβανία ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού για ‘διευθέτηση’ ζητήματος συνόρων με την Αλβανία, δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία για το τι εν κρυπτώ συζητά» σχολίασε ο κ. Λοβέρδος.

«Το θέμα του αμετάβλητου των συνόρων είναι το ιερό δισκοπότηρο της εθνικής μας στρατηγικής» πρόσθεσε, καλώντας τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσουν με σαφήνεια και χωρίς προχειρότητα προς κάθε κατεύθυνση, την πάγια θέση της χώρας και να δώσουν εξηγήσεις για το νόημα της αναφοράς του».

Χαν: «Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου»

Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, εξέφρασε τη λύπη του γιατί «παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά του», σχετικά με την αμφίσημη δήλωσή του για τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ξεκινήσει το προπαρασκευαστικό έργο προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία, έως τον Ιούνιο του 2019, μετά τη σχετική απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Ο Γιοχάνες Χαν επανέλαβε ότι η επίλυση διμερών διαφορών με γειτονικές χώρες είναι προϋπόθεση, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, λέγοντας ότι «η Ε.Ε. δεν θα δεχτεί κανένα νέο κράτος-μέλος που έχει εκκρεμείς διαμάχες με γειτονικές χώρες». Ο Γιοχάνες Χαν ανέφερε ως παράδειγμα την ΠΓΔΜ που έλυσε διμερείς διαφορές με τη Βουλγαρία και με την Ελλάδα. «Στο ίδιο πνεύμα, η Αλβανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που γίνεται σε διμερές επίπεδο και στο οποίο η Επιτροπή δεν έχει ρόλο διαμεσολαβητή», πρόσθεσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή του για σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας, ο Γιοχάνες Χαν απάντησε: «Λυπάμαι που τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν, γιατί είχε απλώς να κάνει με αποσαφήνιση της συνοριογραμμής και τίποτα παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες όλα αυτά θα έχουν διευθετηθεί».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα