Μαξίμου: Η κυβέρνηση για πρώτη φορά εξορθολογεί τις μετακινήσεις κυβερνητικών υπαλλήλων στο εξωτερικό

dcba8dc5ba23832a07faa063cc74699b_LΚυβερνητικές πηγές αναφορικά με τον νόμο 4336/2015  διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για πρώτη φορά να οριοθετήσει και να εξορθολογήσει με συνέπεια τις μετακινήσεις υπαλλήλων από όλο το φάσμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι σε αντίθεση με τις σπατάλες που έγιναν κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ελάχιστες εξαιρέσεις προβλέπονται στο αυστηρό πλαίσιο του ισχύοντος νόμου και εκείνες ανταποκρίνονται εξολοκλήρου σε πραγματικές ανάγκες που αναδύθηκαν κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων στο πεδίο (π.χ. μετακινήσεις ελεγκτών ΕΛΓΑ, Εθνικού Θεάτρου και ΚΘΒΕ και ΙΓΜΕ)

Επιτρεπόμενος αριθμός ημερών εκτός έδρας

Η σχετική τροποποίηση (της παρ. 1 του άρθρου 3) αφορά το ανώτατο όριο των επιτρεπόμενων κατ’ έτος ημερών εκτός έδρας των δημοσίων υπαλλήλων και αξιωματούχων στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα, το οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστεί είναι η πιθανή υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 60 ημερών ετησίως κυρίως από τους αστυνομικούς συνοδούς ασφαλείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού, οι οποίοι υποχρεωτικά τον συνοδεύουν στις μετακινήσεις του. Οι λόγοι που επιτάσσουν την τροποποίηση είναι αποκλειστικά και μόνο λόγοι ασφαλείας. Το όριο των 60 ημερών παραμένει ως έχει για όλους τους υπόλοιπους.

Διαμονή στο ίδιο ξενοδοχείο μελών αποστολής ΠτΔ, Π/Θ, ΥΠΕΞ, ΥΠΕΘΑ και ΥΠΟΙΚ

Με το καθεστώς που ίσχυε πριν την ψήφιση του νόμου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 22 παρ. 2α, νόμος 2685/1999) τα άτομα που συνόδευαν, κατά τη μετακίνηση στο εξωτερικό, τα πρόσωπα της κατηγορίας 1 (δηλαδή τον Πρωθυπουργό, Πρόεδρο της Βουλής, Αντιπροέδρους της Κυβέρνησης και της Βουλής, Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς, Υφυπουργούς, ακόμη και Βουλευτές) μπορούσαν να διαμένουν χωρίς περιορισμό στο ίδιο ξενοδοχείο 5 αστέρων – και ποτέ κατώτερης – με τους παραπάνω αξιωματούχους.

Η ανάγκη για την τροποποίηση του νόμου υπαγορεύθηκε από λόγους που αφορούν στην ασφάλεια των συγκεκριμένων προσώπων, τη διευκόλυνση και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου κατά την πραγματοποίηση επίσημων ταξιδιών. Αυτή είναι και η μόνη πρακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες ανεξαιρέτως.

Η επίμαχη διάταξη αφορά και ρυθμίζει αποκλειστικά το καθεστώς της διανυκτέρευσης στο εξωτερικό (και όχι σε ελληνικά νησιά, όπως ανοήτως αναφέρθηκε από στελέχη της ΝΔ), όπου λαμβάνουν χώρα διεθνείς Σύνοδοι (π.χ. Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία της Πολωνίας, Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη) και Διασκέψεις κατά την οποία ιδίως τα μέλη των αποστολών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των Υπουργών που μνημονεύονται στην διατύπωση, θα πρέπει να διαμένουν μαζί με τα πρόσωπα που συνοδεύουν, για λόγους ασφαλείας και διαφύλαξης του εθνικού κύρους και της ενιαίας εικόνας της αποστολής (Θα ήταν παράλογο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας να διαμένει στη Βαρσοβία και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού να διαμένει στα προάστια, καθώς είναι αδύνατο να βρεθεί σε περίοδο υψηλής κίνησης κατάλυμα με τον περιορισμό των 220 ευρώ της κατηγορίας 1 (του άρθρου 5 της υποπαρ. Δ9 του Ν. 4336/2015, που ισχύει σήμερα)

Επομένως, η διάταξη αυτή έρχεται να ρυθμίσει με ιδιαίτερα συντηρητικό τρόπο (ιδίως σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς) τις διανυκτερεύσεις σε καταλύματα του εξωτερικού συγκεκριμένων αποστολών σε ανώτατο επίπεδο των οποίων η ενιαία εκπροσώπηση και παρουσία, κρίνεται απολύτως ουσιώδης και αναγκαία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα