Μαξίμου:«Η Νέα Δημοκρατία το έβαλε στα πόδια»

vdsΜαξίμου:«Η Νέα Δημοκρατία το έβαλε στα πόδια»

«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού», τονίζει σε σημείωμά του το γρ. Τύπου του πρωθυπουργού, και τονίζει: «Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου.   Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά».

Δ. Παπαγγελόπουλος: Ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού από τη ΝΔ

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος επεσήμανε ότι «υπήρξε ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού. Η πρόοδος και ο εκσυγχρονισμός δεν συνάδει με τον λαϊκισμό και την υποκρισία. Η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από αυτή την ιστορία. Αποδεικνύεται ότι είναι δύναμη διαφάνειας και προόδου απέναντι σε εκείνους που εμφανίζονται ως προοδευτικοί ενώ υποκύπτουν στον λαϊκισμό για να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται, γιατί είναι συνυφασμένο με το DNA της». «Κορυφώνεται σήμερα και τελειώνει το ρεσιτάλ υποκρισίας, της ρήσης του Γκαίμπελς «συκοφαντείτε, συκοφαντείτε και κάτι θα μείνει» και της λαϊκής παροιμίας «καθαρός ουρανός δεν φοβάται». Ευτυχώς δεν στοιχήθηκε όλη η αντιπολίτευση πίσω από την ρήση του Γκαίμπελς. Πίσω από την λαϊκή ρήση και παροιμία στοιχήθηκε η κυβέρνηση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνοντας ότι «η τροπολογία είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας».

«Αντιπολίτευση με πρωτοσέλιδα δεν γίνεται. Είναι η δεύτερη φορά που αποδείχθηκε στη Βουλή. Αφήστε το «Πρώτο Θέμα» να κάνει τη δουλειά του – ξέρει αυτό – και κάντε εσείς την δική σας», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαγγελόπουλος απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής γιατί όσοι διατηρούν σήμερα εξωχώρια εταιρεία δεν μπορούν να τύχουν οποιουσδήποτε ευεργετήματος. Υπάρχει επίσης και ισχύει η διάταξη για ποινική δίωξη για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες». Υπενθύμισε δε ότι το κείμενο της νέας ρύθμισης «είχε δοθεί στην Επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής και η διάταξη είχε συζητηθεί. Το είπαν προς τιμήν τους και τα στελέχη της αντιπολίτευσης. Πως είναι δυνατόν να λέτε ότι ήρθε εν κρυπτώ;» Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι στην παλαιότερη ρύθμιση υπήρχε πρόβλημα καθώς «η μη αποσαφήνιση του όρου εξωχώρια εταιρείας και offshore είχε ως αποτέλεσμα όλοι να αθωώνονται στα δικαστήρια».

«Η αποσαφήνιση του όρου “εξωχώρια εταιρεία”, η επέκταση της απαγόρευσης σε παρένθετα πρόσωπα, διαλύει την ασάφεια που υπήρχε στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι να αθωώνονται στα δικαστήρια» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής γιατί όσοι διατηρούν σήμερα εξωχωρια εταιρεία, δε μπορούν να τύχουν οποιουδήποτε ευργετήματος. Η απαγόρευση είναι γενική και καθολική και στοχεύει στην προστασία της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, έναντι της Κοινής Γνώμης».

  Η παρέμβαση του Ν. Παρασκευόπουλου

«Η προτεινόμενη διάταξη είναι προτιμότερη από το προηγούμενο καθεστώς που ήταν δυσερφάμοστο έως ανεφάρμοστο και αποτελεί κοινωνικό αίτημα σε περίοδο κρίσης» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που διαδέχθηκε στο βήμα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και σημείωσε ότι, είναι «δύσκολο ο πολιτικός που συμβάλλει στη λειτουργία μιας δυσβάσταχτης φορολογίας να προσφεύγει σε καθεστώτα πιο ευνοϊκά».

Ο Ν. Δένδιας

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, κατά την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας κατατηγόρησε την κυβέρνηση, «ότι κατά τρόπο πονηρό δήθεν κατ’ απαίτηση της εναρμόνισης με τους κανόνες της Επιτροπής GRECO και σε μνημονιακές ρυθμίσεις φέρνει διάταξη η οποία στην πραγματικότητα, περιορίζει τη δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «κατά το διάστημα που ίσχυσε η διάταξη, οι οποιαδήποτε παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους». «Ενώπιον της κατακραυγής, η κυβέρνηση εισάγει μια διάταξη αυστηρή, αντισυνταγματική εναντίον του ευρωπαϊκού δικαίου και ανεφάρμοστη. Εμπαίζετε την αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κ. Δένδιας, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, εισάγει καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή και προσδιορίζει τις απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Ορίζει, επίσης, ότι «καταργείται από τότε που ίσχυσε η διάταξη του άρθρου 178 του ν. 4389/2016 (Α’ 97)».

Η καθολική απαγόρευση που εισάγει η τροπολογία – η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή, Ν. Παρασκευόπουλο, Ευ. Τσακαλώτο και Δ. Παπαγγελόπουλο – αφορά, στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης.

Η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα. Η απαγόρευση ισχύει και για τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων διοικήσεων, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος.

Στη νέα διάταξη η απαγόρευση που καθιερώνεται για τα εν λόγω πρόσωπα, αφορά όχι μόνο στις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα, αλλά και στις εταιρείες που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση περιλαμβάνει και κράτη των οποίων το φορολογικό σύστημα είναι καταφανώς ελαφρύτερο έναντι του ελληνικού. «Όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς» αναφέρει επίσης η εισηγητική έκθεση. Ως παρένθετα πρόσωπα νοούνται σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί Σύμφωνο Συμβίωσης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ενεργούν για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων.

Επίσης, τίθεται αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για την υποχρέωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα. Η παραβίαση των διατάξεων προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ, που εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια. Η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης.

Πληροφορίες από left.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα