Μακρόν: Ο αμερικανικός απομονωτισμός καθιστά αναγκαία την ενότητα της Ευρώπης

Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στα θέματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας “καθιστά ακόμη πιο αναγκαία” την ενότητα των Ευρωπαίων, διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε την ομόφωνη στήριξη που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία κατήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στις 13 Οκτωβρίου ο Τραμπ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη τηρεί τη συμφωνία αυτή και απείλησε ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. “Η αμερικανική στρατηγική” για τη Β. Κορέα και το Ιράν “καθιστά ακόμη πιο αναγκαία τη μεγαλύτερη ενότητα των Ευρωπαίων” είπε ο Μακρόν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Εκτίμησε επίσης ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες σε ό,τι αφορά την Ευρώπη της Άμυνας “επιταχύνθηκε” λόγω του απομονωτισμού της κυβέρνησης Τραμπ, ιδίως στις χώρες εκείνες που θεωρούσαν μέχρι πρότινος ότι “μια ατλαντική στρατηγική θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική λύση στην Ευρώπη που παρέχει προστασία”. Οι “28” έχουν συμφωνήσει να ενισχύσουν μεταξύ άλλων τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα και στην έρευνα.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι “οι ΗΠΑ παραμένουν ένας ουσιαστικός εταίρος και σύμμαχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην άμυνα για την ασφάλειά μας, τόσο στην Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή”. Είπε επίσης ότι θα ήθελε να ξεκινήσει διάλογο με το Ιράν σχετικά με τη βαλλιστική δραστηριότητά του και την “επιρροή” που ασκεί στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα