Μακρόν και Λεπέν παίρνουν θέσεις για την τελική μάχη

Άρθρο του Νίκου Κοσμόπουλου

 

Στην τελική ευθεία του αγώνα της κατάκτησης του Προεδρικού θώκου της Γαλλίας, βρίσκονται πλέον τη σημερινή μέρα οι υποψήφιοι Εμανουελ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν . Η Ευρωπαική ένωση και γενικότερα η γηραιά ήπειρος έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις γαλλικές εκλογές, καθώς αποτελούν κομβικό σημείο για το μέλλον της περιοχής αυτής του κόσμου. Σε μια περίοδο που γεωπολιτικά γίνονται ανακατατάξεις και  οι δυσκολίες όλο και περισσότερο πληθαίνουν, μια άσχημη τροπή στις γαλλικές εκλογές  θα μπορούσε να πυροδοτήσει αρνητικά γεγονότα.

Είναι προφανές πως οι ηγετικοί κύκλοι των διαφόρων μεγάλων χωρών δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν  σε μικρά χρονικά διαστήματα κρίσεις που κάνουν να τρίζουν τα θεμέλια της Ευρώπης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ανησυχία να μεγαλώνει, γεγονός που κάνει τους λαϊκιστές να έχουν διαθέσιμο όλο και περισσότερο βούτυρο στο ψωμί τους .

 Οι εκλογές ανά τον κόσμο και ιδίως αυτές της Γαλλίας, λόγω της επιρροής που έχει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, εγείρουν οικονομικούς και συγχρόνως γεωπολιτικούς υπόγειους πολέμους μεταξύ συμφερόντων, που απειλούν τόσο την σταθερότητα στην Ευρώπη όσο και σε γενικότερο επίπεδο.

Ειδικότερα, στον δεύτερο γύρο γαλλικών εκλογών που διεξάγεται σήμερα, οι δυο υποψήφιοι ενδεχομένως και σε επίπεδο πραγματικών δεδομένων να αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα που θέλουν να επικρατήσουν στην πολιτική σκήνη της Γαλλίας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.

Από τη μία βρίσκεται η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, η οποία εκφράζει έντονα τον αντι-ευρωπαϊσμό της και το ρατσιστικό της μίσος και τάσσεται υπέρ ενός έθνους- κράτους, γεγονός που με τις έως τώρα τάσεις, απομακρύνεται από την αντίληψη της ένωσης και προσεγγίζει την πολιτική προσέγγιση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία εξάλλου, είναι γνωστό πως την υποστηρίζει απροκάλυπτα . Η Μαρίν Λεπέν, πέραν της Ρωσίας, φαίνεται να έχει έναν ακόμη σύμμαχο που θα την ήθελε στην προεδρία της Γαλλίας και αυτός είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Όπως είχε αναφέρει και η ίδια παλαιότερα, μια τριάδα διεθνών ηγετών –με τον Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας στις δύο άλλες κορυφές του τριγώνου,  θα «ήταν  καλό για την παγκόσμια ειρήνη»…

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν ο πρώην υπουργός Οικονομικών ,τραπεζικός και σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με φιλελεύθερες απόψεις. Είναι αυτός που ανέλαβε το υπουργείο μετά τις έντονες διαφωνίες του Μοντεμπούρ για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Γαλλία, θεωρείται το παιδί των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών, τον οποίο θέλουν να βάλουν μπροστάρη προκειμένου να στηθεί ένας νέος πολιτικο-οικονομικός γαλλογερμανοκίνητος άξονας.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως θέλει να βάλει τέλος στις ανισότητες στο γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα, να πουλήσει τα κυβερνητικά μερίδια σε μεγάλες επιχειρήσεις και να μειώσει τον αριθμό των κοινοβουλευτικών και των δύο σωμάτων του Kοινοβουλίου, ενώ τάσσεται υπέρ των προσφύγων… «η κοινωνία που θέλω θα είναι τόσο ελεύθερη από περιορισμούς και αποκλεισμούς όσο και προστατευτική για τους πιο αδύναμους», αναφέρει χαρακτηριστικά στο πρόγραμμά του.

Ο Μακρόν, θεωρεί πως πολλές από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα προκαλέσουν έντονη διαμάχη σε μία κοινωνία που χαρακτηρίζεται από ασθενή οικονομική ανάκαμψη, υψηλή ανεργία και έντονη δυσαρέσκεια για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το πολιτικό σύστημα προκειμένου να ενσωματωθεί η μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της Ευρώπης και να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

Η εκλογή του Μακρόν στις γαλλικές εκλογές ώστε να καταστεί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, εκτιμάται από πολλούς πως είναι βέβαιη, ενώ πιστεύουν πως μια τέτοια νίκη θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή ένωση,αλλά συγχρόνως θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα στη σχέση της Ευρώπης με τη Βρετανία και την Αμερική.

Παρά ταύτα αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι, πως παρά το γεγονός ότι έχει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ο Εμανουέλ Μακρόν, αρκετοί φοβούνται ότι η μεγάλη αποχή ενδέχεται να ευνοήσει τη Λεπέν..

Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως από χθες το βράδυ τα διεθνή στοιχηματικά πρακτορεία άρχιζαν να εμφανίζουν μία σαφή τάση υπέρ της εκλογής της Μαρίν Λεπέν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διεγείρει περισσότερο την έντονη ανησυχία που υπάρχει.

Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών και μετά… είδομεν…

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα