Μακρόν: Είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος στην υπόθεση Μπεναλά

Ήταν η πρώτη φορά που μίλησε δημοσίως για την υπόθεση Μπεναλά. Μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση του σωματοφύλακα του στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι, ένα βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Monde» και έφερε τα πάνω κάτω στη γαλλική κυβέρνηση, ο Γάλλος πρόεδρος έσπασε τη σιωπή του για να πει mea culpa.

«Εάν θέλουν έναν υπεύθυνο, αυτός βρίσκεται μπροστά σας. Ας έρθουν να με αναζητήσουν», δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον των υπουργών και των βουλευτών του.

«Αυτό που συνέβη την Πρωτομαγιά είναι πολύ σοβαρό. Και ήταν για μένα μία απογοήτευση, μία προδοσία. Κανείς μα κανείς που βρίσκεται κοντά μου ή στο υπουργικό συμβούλιο δεν προστατεύθηκε ποτέ ή διέφυγε των νόμων», δήλωσε ο Μακρόν για να προσθέσει ευθύς αμέσως: «Εάν αναζητούν έναν υπεύθυνο, αυτός είμαι εγώ. Εγώ είμαι που εμπιστεύτηκα τον Αλεξάντρ Μπεναλά. Δεν μπορείς να είσαι ηγέτης μόνο τον καλό καιρό. Ας έρθουν να αναζητήσουν τον υπεύθυνο. Απευθύνομαι στον γαλλικό λαό».

Η υπόθεση Μπεναλά, ο οποίος είχε κεντρικό ρόλο στην ασφάλεια του Γάλλου προέδρου από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του, προκάλεσε τον πρώτο σοβαρό πονοκέφαλο της νυν γαλλικής κυβέρνησης.

Ο ρόλος του Μπεναλά υποτίθεται ότι ήταν να επιβλέπει την επιχείρηση της αστυνομίας. Αντ’ αυτού, στο βίντεο εικονίζεται με αστυνομικό κράνος να αρπάζει από τον λαιμό πρώτα μία γυναίκα και στη συνέχεια να αρπάζει πάλι από τον λαιμό νεαρό διαδηλωτή, να τον χτυπάει στο κεφάλι και στο τέλος στο στομάχι.

Αριστερά και Δεξιά εξαπολύουν έκτοτε πυρά εναντίον του Γάλλου προέδρου. Δεν απαλλάσσουν ωστόσο καθόλου τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει επί της υπόθεσης στην Εθνοσυνέλευση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα