Μακριά από τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας

To νέο σχέδιο του προϋπολογισμού της Γερμανίας δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παραμένει μακριά από τις απαιτήσεις του Donald Trump για περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες, ακόμα και αν έχει πραγματοποιήσει μια μικρή αύξηση, όπως αναφέρει το marketwatch.

Τo νέo προσχέδιο θα μπορούσε να περιπλέξει τη πρώτη επίσημη συνάντηση της γερμανίδας καγκελάριου με τον Trump την ερχόμενη Τρίτη, καθώς η γερμανία έχει δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσει την πρόταση του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ των συμμαχικών χωρών μέχρι το 2024.

Στο Γερμανικό προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 υπάρχει η πρόβλεψη για αύξηση του συνόλου της αμυντικής δαπάνης κατά 1,4 δισ. ευρώ. Παρότι όμως αυτό μεταφράζεται σε 3,9% αύξηση του ποσοστού της στρατιωτικής δαπάνης, ως προς το ποσοστό του συνόλου του ΑΕΠ η αμυντική δαπάνη θα παραμείνει σταθερή στο 1,23%. Έτσι θα παραμείνει πολύ μακριά από την σύσταση του ΝΑΤΟ στα μέλη του, οι στρατιωτικές δαπάνες να φτάσουν ή να ξεπεράσουν το 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024.

Για να πετύχει το στόχο του 2% για αμυντικές δαπάνες η Γερμανία θα πρέπει σχεδόν να διπλασιάσει το στόχο για έξοδα 37 δισ. ευρώ στα 65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα στο προσχέδιο για τα στρατιωτικά έξοδα, προβλέπεται αύξηση μόλις 5,3 δισ. ευρώ συνολικά από το 2017 μέχρι 2021, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

«Θέλουμε να αυξήσουμε τις δαπάνες με σύνεση για την περιοχή – πολύ απλά δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα επιπλέον χρήματα με σύνεση με σύνεση από τη μία χρονιά στην άλλη», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείο Οικονομικών κατά την παρουσίαση την Παρασκευή.

Παρότι το Βερολίνο δεσμεύεται ότι θα τηρήσει τον στόχο του 2%, διευκρινίζει ότι ένας στόχος που μετριέται με βάση το ποσοστό του εγχώριου ΑΕΠ, είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί από μία χώρα που βρίσκεται σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης.

Πάντως η Merkel, δεδομένης της δημοσιονομικής υγείας της χώρας που παρουσίασε πλεόνασμα για το 2016, ίσως αντιμετωπίσει την κριτική του Trump για το θέμα των αμυντικών δαπανών στη συνάντηση της Τρίτης.

«Ο Κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει χρήματα για εξοπλισμούς ενώ την ίδια ώρα υπάρχει έλλειψη χρημάτων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, για προσιτή εστίαση, και για καλά νηπιαγωγεία», αναφέρει από την άλλη ο βουλευτής των πρασίνων Sven-Christian Kindler.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα