Μαθητές κατά Σαλβίνι-Ντι Μάιο για τις περικοπές στην παιδεία

Μεγάλες κινητοποιήσεις έκαναν την Παρασκευή οι μαθητές των λυκείων σε όλη την Ιταλία, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της λαϊκίστικης κυβέρνησης της Λέγκας του Βορρά και των Πέντε Αστέρων, που επιβάλλει περικοπές στην εκπαίδευση. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση κατά της ιταλικής κυβέρνησης από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία.

Διαδηλώσεις έγιναν σε 50 πόλεις, ενώ μόνο στη Ρώμη έξω από το υπουργείο Παιδείας βρέθηκαν 3.000 μαθητές.

Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν υπέρ του δικαιώματος στη δημόσια παιδεία και κατά των περικοπών, οι οποίες, στον τομέα της εκπαίδευσης, τα τελευταία δέκα χρόνια, άγγιξαν τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.

Ζητούν να μη γίνουν άλλες περικοπές που επηρεάζουν τα σχολικά εγχειρίδια, τη συντήρηση και κατασκευή σχολείων και τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο.

Οι Ιταλοί μαθητές υποστηρίζουν ότι ο «νέος κρατικός προϋπολογισμός δεν στηρίζει τους νέους, αλλά ευνοεί τους μεγαλοεισοδηματίες και προωθεί ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους φοροφυγάδες».

Αντιδρούν στις κατευθυντήριες γραμμές της ιταλικής οικονομίας για την επόμενη τριετία, που εγκρίθηκαν από τη Βουλή και τη Γερουσία στην Ιταλία την Πέμπτη.

Τορίνο, μαθητική διαδήλωση Alessandro Di Marco/ANSA via AP
Οι μαθητές απορρίπτουν επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να τοποθετηθούν κάμερες κλειστού κυκλώματος μέσα στα σχολικά κτίρια.

Επίσης, οργανώνουν νέες κινητοποιήσεις για τις 16 και 17 Νοεμβρίου, επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Σπουδαστών.

Στο Τορίνο, έκαψαν ομοιώματα με τις φωτογραφίες του γραμματέα της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Κεντρικό σύνθημα στη διαδήλωση της Ρώμης ήταν «ποιος φοβάται να αλλάξει; Εμείς όχι», ενώ παρέλυσε η κυκλοφορία στην ιταλική πρωτεύουσα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ιταλία κάθε χρόνο 150.000 νέοι εγκαταλείπουν το σχολείο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα