Μαζικές μηνύσεις από οργανώσεις κατά της εφαρμογής του αντιπροσφυγικού διατάγματος Τραμπ

Το Συμβούλιο Αμερικανό-Ισλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη οργάνωση που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους στις ΗΠΑ, υπέβαλε ομοσπονδιακή μήνυση εκπροσωπώντας 20 υποθέσεις. Ομοσπονδιακοί δικαστές στις ΗΠΑ εμπόδισαν την απέλαση όσων κρατήθηκαν σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος Τραμπ για την μετανάστευση, ενώ μήνυση υπέβαλε και η πολιτεία της Ουάσιγκτον, αλλά και η Amazon και η Expedia.

Μήνυση υπέβαλε και η πολιτεία της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ παραβιάζει την νομική πρόβλεψη περί ίσης προστασίας, αλλά και την πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ. Αρκετοί άλλοι γενικοί εισαγγελείς πολιτειών που πρόσκεινται στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων. “Πρόκειται για μία παραβίαση και έναν κίνδυνο για όλους τους πολίτες στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και για όλες τις θρησκείες” δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζέι Ίνσλι, που είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τη μήνυση που υπέβαλε η πολιτεία της Ουάσινγκτον υποστηρίζουν οι εταιρίες Amazon.com Inc και Expedia Inc, που έχουν την έδρα τους στην περιοχή του Σιάτλ. Η Amazon χρειάστηκε ν’ ακυρώσει ένα επιχειρηματικό ταξίδι για υψηλόβαθμο δικηγόρο της που έχει γεννηθεί στη Λιβύη και είναι υπήκοος της Βρετανίας, σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα που υποστηρίζουν τη μήνυση, ενώ 49 από τους εργαζόμενους της γεννήθηκαν σε χώρες από τις επτά για τις οποίες εφαρμόζονται οι περιορισμοί. Παράλληλα, επτά νέοι εργαζόμενοι της εταιρίας είναι ενδεχόμενο να χρειαστεί να τοποθετηθούν σε γραφεία εκτός των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της, η Expedia δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ μπορεί να επηρεάσει τα προγράμματα ταξιδιού τουλάχιστον 1.000 πελατών της, ενώ η εταιρία έχει οικονομικό κόστος για την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και την πληρωμή νομικών συμβουλών για το χειρισμό της κατάστασης.

Επίσης εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ ετοιμάζονται να προσφύγουν ομαδικά στη Δικαιοσύνη κατά του αντιμεταναστευτικού διατάγματος.

Περισσότερες από 20 επιχειρήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια συγκέντρωση προκειμένου να συζητήσουν τις επιλογές που έχουν για να αμφισβητήσουν νομικά το διάταγμα, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε έναν τομέα όπου απασχολούνται χιλιάδες μετανάστες και υπήκοοι ξένων χωρών.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς όμως η στρατηγική θα είναι πιθανόν παρόμοια με εκείνη της υπόθεσης του iPhone του Σαν Μπερναντίνο» είπε, υπό καθεστώς ανωνυμίας, εργαζόμενος του τεχνολογικού τομέα που είναι ενήμερος για την εξέλιξη των συζητήσεων.

Οι αρχές είχαν επιχειρήσει να υποχρεώσουν την Apple να βοηθήσει την αστυνομία να ανοίξει τα αρχεία ενός iPhone το οποίο ανήκε στον έναν από τους δράστες της επίθεσης με 14 νεκρούς στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας το 2015. Ο όμιλος είχε απορρίψει το αίτημα και πολλές επιχειρήσεις του τεχνολογικού τομέα είχαν σπεύσει στο πλευρό του αποστέλλοντας μια επιστολή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να υποστηρίξουν τα επιχειρήματά της (υπερασπιστικό υπόμνημα- amicus brief).

Μεταξύ των εταιρειών που αναμένεται να παραστούν στη εν λόγω συνάντηση είναι η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, η Netflix, η Airbnb και το Twitter, σύμφωνα με αυτήν την πηγή.

Και άλλες επιχειρήσεις έχουν κληθεί όπως η Adobe Systems, η Dropbox, η Etsy, η Yelp, η Mozilla, η Pinterest, το Reddit, η Salesforce, η SpaceX και η Zynga.

Στις συζητήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν «πολλά» μέλη μιας ένωσης εταιρειών του τεχνολογικού τομέα με έδρα την Ουάσιγκτον, έγινε επίσης γνωστό από την πηγή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα