Μίχαλος: Χώρα ευκαιριών η Νιγηρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις

«Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξουμε τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζει για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες επαγγελματίες, η αγορά της Νιγηρίας. Μιας χώρας, η οποία ενισχύει με ταχείς ρυθμούς τη θέση της στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη», δήλωσε ο Κ. Μίχαλος σε ομιλία με θέμα Ευκαιρίες για επιχερήσεις και επαγγελματίες στη Νιγηρία».

Οπως τόνισε ο κ. Μίχαλος «με 186 εκατομμύρια κατοίκους, είναι σήμερα η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής και η έβδομη μεγαλύτερη του κόσμου σε πληθυσμό. Είναι επίσης η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και η 21η παγκοσμίως, με το ΑΕΠ της να φθάνει τα 460 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι μια χώρα με σπουδαίες πλουτοπαραγωγικές πηγές, καθώς αποτελεί τη σημαντικότερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στην Αφρική, αλλά και την έκτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές πετρελαίου. Παρά δε το γεγονός ότι η οικονομία της παραδοσιακά βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, με σημαντική παραγωγή και εξαγωγές προϊόντων όπως το κακάο και το καουτσούκ, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη τόσο στον τομέα των υπηρεσιών, όσο και σε αυτόν της μεταποίησης.

Έχοντας, μάλιστα, κάνει σημαντικά βήματα προόδου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος, η Νιγηρία προσελκύει σήμερα σημαντικές επενδύσεις σε κλάδους όπως οι τράπεζες, η αυτοκινητοβιομηχανία κ.ά.

Οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης της Νιγηριανής οικονομίας ενισχύονται ακόμη περισσότερο και από το δημογραφικό της μέρισμα, καθώς πάνω από το 60% του πληθυσμού της αποτελείται από άτομα κάτω των 30 ετών. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε εκατομμύρια ανθρώπων, οι οποίοι στα επόμενα χρόνια θα παράγουν, αλλά και θα καταναλώνουν αγαθά και υπηρεσίες.

Τόσο, λοιπόν, το μέγεθος της αγοράς, όσο και οι προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον πεδίο ευκαιριών για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη στη χώρα δραστηριοποιείται με επιτυχία ένα σύνολο δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικά περιθώρια για διεύρυνση και ενίσχυση αυτής της παρουσίας, ιδιαίτερα σε κλάδους με υψηλή ζήτηση: όπως η ενέργεια, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα γεωργικά προϊόντα, τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα δομικά υλικά κ.ά.

Η σημερινή εκδήλωση φιλοδοξεί να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών. Μέσα από την παροχή έγκυρης πληροφόρησης για το οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον της χώρας, αλλά και την παρουσίαση της εμπειρίας επιχειρηματιών που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα, στόχος μας είναι να ανοίξουμε ένα νέο «παράθυρο» ευκαιρίας για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας μας.

Θέλω να καλωσορίσω τα μέλη της Νιγηριανής επιχειρηματικής αποστολής που μας τιμούν με την παρουσία τους και να ευχαριστήσω, επίσης, το Ελληνο-Νιγηριανό Επιμελητήριο, για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία μας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα