Μίχαλος: Καλός οιωνός η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για την αναθεώρηση 6 άρθρων του Συντάγματος

Καλό οιωνό χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση έξι άρθρων του Συντάγματος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος με την ιδιότητά του ως μέλος της Επιτροπής Διαλόγου Αναθεώρησης του Συντάγματος, τονίζοντας ωστόσο ότι ότι τροποποίησης χρήζουν και άλλα άρθρα.
«Η συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση 6 άρθρων του Συντάγματος αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη, μέσα στο φορτισμένο πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα επιβεβαιωθούν και από την Ολομέλεια».
Αυτό ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αναθεώρηση έξι σημαντικών άρθρων του Συντάγματος και με την ιδιότητά του ως μέλος της Επιτροπής Διαλόγου Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Μίχαλος: άλλωστε, η αναθεώρηση των άρθρων που συμφωνήθηκε είναι άκρως αναγκαία στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάγκης για αναβάθμιση της λειτουργίας των θεσμών, του κύρους και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος αλλά και του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας.
Η επιμελητηριακή κοινότητα συμφωνεί απόλυτα για την αναθεώρηση των συγκεκριμένων άρθρων που αφορούν:
– την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές
– την κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών
– την τροποποίηση του άρθρου για τη βουλευτική ασυλία
– την τροποποίηση του άρθρου για τις Ανεξάρτητες Αρχές και τον τρόπο εκλογής των Διοικήσεών τους
– την τροποποίηση του άρθρου για τη συγκρότηση των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής
– την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.
Χρήζουν τροποποίησης και άλλα άρθρα του Συντάγματος
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τροποποίησης χρήζουν και άλλα άρθρα του Συντάγματος, όπως για παράδειγμα η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο ορισμός ανώτατου επιπέδου ορίου φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, η υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλεια και την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων, σημαντικές περιβαλλοντολογικές μεταρρυθμίσεις και βεβαίως ριζικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της δικαιοσύνης.
Η συναίνεση που επιτεύχθηκε αρχικά ως προς την ανάγκη συγκεκριμένων αλλαγών στον καταστατικό χάρτη του πολιτεύματος είναι καλός οιωνός και δείχνει τον δρόμο για την αντιμετώπιση όλων των σημαντικών για τη χώρα θεμάτων. Ευχής έργο θα ήταν να ακολουθήσουν περισσότερες τέτοιες συγκλίσεις, σε μια περίοδο όπου διαμορφώνονται οι συνθήκες για την πορεία της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα