Μίνι σύνοδος κορυφής την Κυριακή στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό

Τουλάχιστον 16 χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη μίνι σύνοδο κορυφής που οργανώθηκε εκτάκτως για την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να συζητηθούν «ευρωπαϊκές λύσεις» στο μεταναστευτικό ζήτημα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη συνάντηση, η ιδέα για την οποία πήρε μορφή κατά τη γαλλο-γερμανική σύνοδο κορυφής του Μέζεμπεργκ, επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχουν οκτώ χώρες: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα.

Οκτώ άλλοι ηγέτες εκδήλωσαν στη συνέχεια τη βούλησή τους να συμμετάσχουν σ’ αυτή: το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή: «Κανένας δεν αποκλείεται, όλοι είναι προσκεκλημένοι, επίσης κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία) απέκλεισαν χθες Πέμπτη το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Κυριακής εκτιμώντας εκ των προτέρων πως οι προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν σ’ αυτήν είναι «απαράδεκτες».

Η Ιταλία είχε αφήσει να πλανάται η απειλή ότι δεν θα συμμετάσχει, εκτιμώντας πως η θέση της δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη, όμως στη συνέχεια επιβεβαίωσε την παρουσία της.

Την Κυριακή δεν προβλέπεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου, καθώς «πρόκειται για μια ανεπίσημη συνάντηση» και «δεν θα υπάρξει απόφαση για να ανακοινωθεί στο τέλος», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, η συνάντηση, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα κλείσει με «μια σύνοψη των θεμάτων που εθίγησαν και πάνω στα οποία θα συνεχίσουμε να συζητούμε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας».

Η Γαλλία θέλει να «ευρωποιήσει» την υποδοχή, το άσυλο και τις απελάσεις

Η Γαλλία θέλει να προτείνει αύριο στους ευρωπαίους εταίρους της, σε συμφωνία με τη Γερμανία και την Ισπανία, να «ευρωποιηθεί» η διαχείριση των μεταναστών όσον αφορά την υποδοχή, την εξέταση των φακέλων ή την «επαναπροώθησή» τους στη χώρα προέλευσης, ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια μιας μίνι συνόδου κορυφής που θα γίνει αύριο Κυριακή, πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην ίδια γραμμή με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, προωθεί αυτή την προσέγγιση «συνεργασίας», σε αντιδιαστολή με εκείνη των χωρών της «ομάδας του Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία).

Ελπίζει ότι θα έχει τη στήριξη του νέου ισπανού πρωθυπουργού, του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, τον οποίο υποδέχεται σήμερα. «Η νέα ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε φιλοευρωπαϊκές θέσεις, πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικό να δουμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί με την Ισπανία στο ζήτημα των προσφύγων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.

Όμως οι τέσσερις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες θα μποϊκοτάρουν την αυριανή μίνι σύνοδο κορυφής, καθιστώντας λίγο πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει στο τέλος Ιουνίου μια ευρωπαϊκή συναίνεση.

Η Άγγελα Μέρκελ έχει ήδη προειδοποιήσει πως δεν θα συναφθεί συμφωνία στα τέλη Ιουνίου και το Παρίσι θεωρεί ότι η επίτευξη συμφωνίας θα είναι «δύσκολη».

Στην ουσία η γαλλική θέση είναι να μην χορηγείται άσυλο παρά μόνο στους μετανάστες που διώκονται και να απελαύνονται οι οικονομικοί μετανάστες.

Όμως το Παρίσι θέλει αυτή η πολιτική να είναι ευρωπαϊκή, αρνούμενο τον μονομερή έλεγχο στα σύνορα που προωθούν οι χώρες του Βίσεγκραντ, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ισπανίας.

Το Παρίσι επαναλαμβάνει τη θέση του: προστασία των ακτών από την υπηρεσία Frontex, ενισχυμένη στους 10.000 άνδρες από 1.500 που είναι σήμερα, ευρωπαϊκό γραφείο που θα συγκεντρώνει τα αιτήματα ασύλου, κατανομή στην Ευρώπη αυτών που λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα, ευρωπαϊκή διαχείριση των απελάσεων, με διαπραγμάτευση με τις χώρες αναχώρησης.

Για τη γαλλική προεδρία, μια καλή λύση θα ήταν να εγκατασταθούν κέντρα εξέτασης των φακέλων στο αφρικανικό έδαφος, τα οποία θα επιλέγουν τους υποψηφίους που μπορούν να λάβουν άσυλο και θα αποτρέπουν τους άλλους.

Όσο για τα «περιφερειακά κέντρα αποβίβασης» για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, τα οποία ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να εγκατασταθούν στην Αφρική για να εξατάζουν τα αιτήματα ασύλου, το Παρίσι εκτιμά πως «δεν θα ήταν συμβατά με το διεθνές δίκαιο».

Παρίσι και Μαδρίτη προτείνουν τη δημιουργία «κλειστών κέντρων στο ευρωπαϊκό έδαφος» για τους μετανάστες

Η Γαλλία και η Ισπανία προτείνουν τη δημιουργία «κλειστών κέντρων στο ευρωπαϊκό έδαφος ήδη από την αποβίβαση» των μεταναστών, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προτείνοντας μια «διαφορετική και συμπληρωματική λύση» στην κρίση που διαιρεί την Ευρώπη.

«Μόλις αποβιβάζονται στο ευρωπαϊκό έδαφος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων με τις προδιαγραφές της Υπάτης Αμροστείας για τους Πρόσφυγες, με ευρωπαϊκά μέσα που επιτρέπουν (…) άμεση οικονομική αλληλεγγύη, ταχεία εξέταση των φακέλων, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε κάθε χώρα να παίρνει με οργανωμένο τρόπο τα πρόσωπα που δικαιούνται ασύλου», υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Στην ίδια συνέντευξη ο γάλλος πρόεδρος τάχθηκε επίσης υπέρ της επιβολής οικονομικων κυρώσεων στις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες που έχουν προσφυγικό καθεστώς.

Οι Μακρόν και Σάντσεθ έκαναν δηλώσεις την παραμονή της μίνι συνόδου κορυφής που οργανώθηκε εσπευσμένα για αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες με θέμα τη διένεξη για τη μετανάστευση που διαιρεί την Ευρώπη.

«Είμαι ο ίδιος υπέρ μηχανισμών που να το λαμβάνουν αυτό πράγματι υπόψη», δήλωσε ο Μακρόν όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις απόψεις του για ενδεχόμενη επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

«Δεν μπορούμε να έχουμε χώρες που ωφελουνται μαζικά από την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που μαζικά εκφράζουν τον εθνικό εγωισμό τους όταν πρόκειται για μεταναστευτικά ζητήματα», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα