Μίζες, διαφθορά, φοροδιαφυγή στο επίκεντρο των εξελίξεων

Στο προσκήνιο φαίνεται ότι θα βρίσκονται συνεχώς τους επόμενους μήνες υποθέσεις που έχουν άμεσα σχέση με την οικονομία και περιλαμβάνουν σοβαρότατες  περιπτώσεις διαφθοράς, σκανδάλων με «οσμή» πολιτικού χρήματος, κρατικών προμηθειών με μίζες, μεγάλης φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος.

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στα γραφεία των οικονομικών εισαγγελέων οι δικογραφίες είναι στοίβες – και συνεχώς προστίθενται νέες. Πολλές υποθέσεις βρίσκονται ακόμη σε διάφορα στάδια της ποινικής προδικασίας, για άλλες η δικαστική διερεύνηση έχει προχωρήσει αρκετά. Νέα στοιχεία θα έρχονται συνεχώς στο φως συντηρώντας τη σκανδαλολογία, ενώ η άσκηση ποινικών διώξεων θα δίνει στα μέσα ενημέρωσης «τροφή» για περαιτέρω έρευνα και αποκαλύψεις.

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη. Όχι μόνον γιατί θα βλέπει να γίνονται βήματα στη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά και επειδή θα είναι η μόνη πολιτικά κερδισμένη: Ολες αυτές οι υποθέσεις είναι παλιές και συνδέονται με «πεπραγμένα» προηγούμενων κυβερνήσεων – σε πολλές μάλιστα εμπλέκονται άμεσα στελέχη και πρώην υπουργοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Γίνονται λοιπόν ένα καλό όπλο στην επικοινωνιακή μάχη, που θα φουντώνει όσο αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου προς τις εκλογές.

Η πολιτική ζυγαριά

Παράλληλα βέβαια η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει έναν διαρκώς κλιμακούμενο πόλεμο σε πολλαπλά επίπεδα, από παραπολιτικά κέντρα και διαπλεκόμενα συμφέροντα που θίγονται από το ξήλωμα παλιών μηχανισμών ή ανησυχούν για τη δικαστική διερεύνηση σκανδαλωδών υποθέσεων κρατικών προμηθειών, διακίνησης μαύρου χρήματος, μεγάλης φοροδιαφυγής κλπ.

Ανεξάρτητα πάντως από τις προθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών και τις επιθυμίες της κυβέρνησης, η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Βασική αιτία είναι η πληθώρα των δικογραφιών και η πολυπλοκότητα των υποθέσεων. «Οι εισαγγελείς… “τρέχουν και δεν φτάνουν”», έλεγε προχθές σε δημοσιογράφους στέλεχος της Εισαγγελίας Διαφθοράς – εννοώντας ότι δεν προλαβαίνουν να κλείσουν μια υπόθεση και ανοίγει καινούργια, ή αποκαλύπτονται νέα στοιχεία, με αποτέλεσμα να παρατείνεται αναγκαστικά η διαδικασία διερεύνησης.

Οι φάκελοι που καίνε

Πολλή δουλειά στους οικονομικούς εισαγγελείς πρόσθεσαν τα Paradise Papers, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τα Panama Papers. Αντίθετα, περιορίζεται ο όγκος στοιχείων και των προς διερεύνηση υποθέσεων στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ, μετά την απόφαση του ΣτΕ που παραγράφει ουσιαστικά υποθέσεις διακίνησης χρήματος προς το εξωτερικό μέχρι το 2011.

Για την Εισαγγελία Διαφθοράς που είναι «πνιγμένη» στις δικογραφίες, προτεραιότητα αποτελεί τώρα η ολοκλήρωση των ερευνών για το μέγα σκάνδαλο της φαρμακευτικής Novartis, όπου εμπλέκονται χιλιάδες γιατροί, κρατικοί λειτουργοί, ενδεχομένως και πολιτικά πρόσωπα, ενώ υπάρχει διακίνηση μαύρου χρήματος πολλών δισεκατομμυρίων και τεράστια ζημία του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων.

Στις υποθέσεις υψηλού πολιτικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται οι δικογραφίες για το ΚΕΕΛΠΝΟ και για μίζες σε προμήθειες οπλικών συστημάτων, που αφορά τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Νέα στοιχεία αναμένονται από τις ελβετικές Αρχές, οι οποίες έχουν εντοπίσει δύο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που εκτιμάται ότι συνδέονται με χρηματικά ποσά από τα εξοπλιστικά.

Το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο της δημοσιότητας και αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Θα παραμείνει τους επόμενους μήνες, καθώς η εισαγγελική έρευνα φέρνει στο φώς νέα στοιχεία, που αποκαλύπτουν διασπάθιση κρατικού χρήματος 650 εκατ. ευρώ.

Τα εξοπλιστικά

Ανοιχτές παραμένουν πολλές άλλες υποθέσεις για μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα του παρελθόντος. Βρίσκονται σε διάφορα στάδια της ποινικής προδικασίας και μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους αναμένεται να ασκηθούν διώξεις.

Στο ανακριτικό στάδιο βρίσκεται η δικαστική έρευνα για την προμήθεια αμερικανικών ελικοπτέρων «Σινούκ», ενώ για τις 9 Φεβρουαρίου έχει προσδιορισθεί η ακροαματική διαδικασία για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα ΟSA ΑΜΚ.

Στο ακροατήριο θα φθάσουν επίσης οι συμβάσεις αγοράς των αρμάτων μάχης Leopard της γερμανικής τής Kraus Maffei Wegmann και των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH της ίδιας εταιρείας.

Στο τελικό στάδιο διερεύνησης βρίσκονται οι δύο υποθέσεις με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη, οι οποίες αφορούν μίζες σε προμήθειες εξοπλισμού και δωρεάν νοσηλεία επωνύμων – μεταξύ των οποίων είναι και πολιτικά πρόσωπα

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα