Μία “ανάσα” πριν τη λύση του Σκοπιανού

Στα χέρια των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ βρίσκεται από χθες η λύση για το Σκοπιανό, με τις δύο χώρες να βρίσκονται μια «ανάσα» από την οριστική λύση και τα επικρατέστερα ονόματα να έχουν πλέον πέσει και επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που ωστόσο εκτιμάται ότι έχουν εισέλθει στο τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιο.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα οι δύο ΥΠΕΞ, ο Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ παραχώρησαν τη θέση τους στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ καθώς οι επόμενες κρίσιμες αποφάσεις, που θα αναφέρονται στην τελική ονομασία και το erga omnes, θα περάσουν από τα πρωθυπουργικά γραφεία των δυο χωρών.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε ο Ν. Κοτζιάς.

Τις επόμενες ώρες οι δύο πρωθυπουργοί θα παραλάβουν τα κείμενα των δύο πλευρών που περιέχουν όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Οι δύο πρωθυπουργοί θα πρέπει να αποφασίσουν για το όνομα αφού προηγουμένως η σκοπιανή ηγεσία διασαφηνίσει κάποια νομικά και τεχνικά ζητήματα γύρω από το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης να τροποποιηθούν όποια αλυτρωτικά στοιχεία εμπεριέχονται στο Σύνταγμα της γείτονας χώρας.

Ποια είναι τα επικρατέστερα ονόματα

Με βάση το «πακέτο» Νίμιτς τα επικρατέστερα ονόματα είναι τα εξής:

Βόρεια Μακεδονία (Severna Makedonija)
Νέα Μακεδονία (Nova Makedonija)
Άνω Μακεδονία (Gorna Makedonija)

Επίσκεψη Κοτζιά στη Γερμανία με ατζέντα το Σκοπιανό

Το ονοματολογικό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα στο Βερολίνο ο Νίκος Κοτζιάς με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Το Βερολίνο ασκεί πιέσεις για μια άμεση επίλυση του ονοματολογικού με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπάρ να απευθύνει έκκληση να λυθούν τα τελευταία ζητήματα κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «ιστορική ευκαιρία επίλυσης».

Η επίλυση της διαφοράς, είπε η κα Αντεμπάρ «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα