Μήνυση σε Ερντογάν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις επιχειρήσεις κατά Κούρδων

fgdgΒουλευτές της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής και κοινοβουλίων των γερμανικών κρατιδίων, ακτιβιστές, γιατροί και επιστήμονες, στηρίζουν τη μήνυση που κατατέθηκε κατά του προέδρου της Τουρκίας και άλλων πολιτικών της χώρας, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις κουρδικές περιοχές της ΝΑ Τουρκίας.

Την πληροφορία μετέδωσε το Tagesschau που ανήκει στο δίκτυο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Όπως ανέφεραν οι δύο δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση (εκπροσωπούν τους συγγενείς δύο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην πόλη Τζίζρε στη νοτιανατολική Τουρκία και ενός βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, επίσης θύματος των φερόμενων εγκλημάτων), η μήνυση κατατέθηκε στον ομόσπονδο εισαγγελέα της Καρλσρούης, σύμφωνα με το γερμανικό ποινικό κώδικα. Οι πελάτες τους, είπαν ο δύο δικηγόροι, θεωρούν ότι έχουν ηθική υποχρέωση να αποκαλύψουν τα συστηματικά εγκλήματα πολέμου που γίνονται στην Τουρκία και ο σκοπός είναι να μην υπάρχει ατιμωρησία για τέτοιου είδους εγκλήματα, ασχέτως με το πού γίνονται αυτά.

Σύμφωνα πάντα με το Tagesschau, μεταξύ των μηνυτών είναι δύο βουλευτές του αριστερού κόμματος στη γερμανική βουλή, επιστήμονες από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οργανώσεις για την προστασία των προσφύγων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτός από τον Ερντογάν, στη αγωγή αναφέρονται κι άλλοι πολιτικοί και αξιωματικοί στην Τουρκία, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας.

Ο φάκελος των 200 σελίδων αναφέρεται στα πρόσφατα γεγονότα κυρίως στην πόλη Τζίζρε, στην επαρχία Σιρνάκ, και παραθέτει συγκεκριμένα περιστατικά, όπως τη δολοφονία 21 αμάχων από δυνάμεις ασφαλείας και τον θάνατο 178 άλλων, στην πλειοψηφία τους -και πάλι- άμαχοι.

Στη μήνυση αναφέρεται ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν αναζητήσει καταφύγιο από πυρά του τουρκικού στρατού σε καταφύγια και παρά τις τηλεφωνικές εκκλήσεις τους, δεν επιτράπηκε η πρόσβαση σε αυτούς.

Όταν τελείωσε η πολιορκία του Τζίζρε, ανασύρθηκαν 175 -κυρίως καμένα- πτώματα, από τα υπόγεια των σπιτιών. Με βάση καταθέσεις και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, οι μηνυτές υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν φωτιά στα σπίτια αυτά.

Είναι άγνωστο εάν η μήνυση αυτή θα έχει αποτέλεσμα, δεδομένου ότι από το 2011, γερμανικοί δικηγόροι και πολιτικοί έχουν κατηγορήσει τον Ερντογάν για εκλήματα πολέμου, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε, επειδή ο Ερντογάν είχε ασυλία κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα