Μήνυμα προειδοποίησης της Ευρώπης προς τον Αλέξη Τσίπρα

Να μη χρησιμοποιήσει το χαρτί των πρόωρων εκλογών ως μέσο πίεσης προς τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση φαίνεται ότι προειδοποιούν Ευρωπαίοι ηγέτες τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του οικονομικού ειδησεογραφικού ιστοχώρου ΜΝΙ, που επικαλείται ελληνική πηγή, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών είναι «δύσκολες» και σημαντικός αριθμός υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματούχων, έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Η Ευρώπη κατανοεί ότι το να νομοθετήσει και να ποσοτικοποιήσει μέτρα πέρα από το 2019 μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά το ΔΝΤ επιμένει πως όλα τα κενά και οι διαφορές στις προβλέψεις για το 2019-20 πρέπει να επιλυθούν πριν αποφασίσει να εμπλακεί σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα» σημείωσε η πηγή.

«Ο Τσίπρας δέχθηκε μια φιλική προειδοποίηση να μην αναστατώσει την Ευρωζώνη με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017, ειδικά από τη στιγμή που πλησιάζουν οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία» ανέφερε στο MNI υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Ορισμένα μέλη της ευρωζώνης, ειδικά η Γερμανία, παραμένουν σχετικά επιφυλακτικά απέναντι στον Τσίπρα. Έχουν γίνει συζητήσεις για το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να “εκβιάσει” με εκλογές για να πάρει μια καλύτερη συμφωνία» επισήμανε η πηγή. «Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι αντιπαραγωγικός και μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ» πρόσθεσε.

«Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι επειδή η Γερμανία θέλει ένα ομαλό προεκλογικό κύκλο θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις της για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας μπορεί να παίξει και να χάσει» τόνισε ο αξιωματούχος. Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στο MNI τη Δευτέρα ότι η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει την πιθανότητα να παραταθεί ο «κόφτης» κατά δύο χρόνια, ως και το 2020, για να κερδίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Αυτό δεν θα απαιτούσε κοινοβουλευτική έγκριση αν επισυναπτόταν στην υφιστάμενη συμφωνία του Eurogroup. Αλλά ως εκεί είμαστε διατεθειμένοι να πάμε» σημείωσε. Ο ίδιος εξήγησε στο MNI ότι τα προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να αναγνωριστούν αλλά όχι και να ποσοτικοποιηθούν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να δεσμευτεί σε περαιτέρω περικοπές δαπανών, αλλά να μη προσδιορίσει από ποιον τομέα.

«Θα ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, αλλά όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν πίσω από τις αρχικές απαιτήσεις. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να συμφωνήσει σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019 και το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμφωνήσει να υποχωρήσει από τις σκληρές εργασιακές μεταρρυθμίσεις» επισήμανε η πηγή.

Κληθείς να σχολιάσει τους φόβους των Ευρωπαίων ότι ο Τσίπρας μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ο Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι «έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι οι προεκλογικοί κύκλοι θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις μας πιο δύσκολες, όχι πιο εύκολες». «Αν οι συνομιλίες τραβήξουν μέχρι τις ολλανδικές εκλογές, θα αντιμετωπίσουμε καθυστερήσεις γιατί το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και ως εκ τούτου δεν θα μπορεί να ληφθεί κάποια απόφαση» πρόσθεσε.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα